Geng bas sekolah (^_^)

akhirnye!!!

hehehe... finally aku jmpe care nk type blog pki hp ni... wahaha! nak dekat 2 hari jgk la try x dpt2..hihi
thn ni aku beraye kat raub pahang... not bad la.. drpd raye kt kl kn? kn?

mlm raye pertame kami men mercun.. mercun yg org buat mase smbt thn baru tu la.. bukan mercun..tapi bunge api la..ade la dlm 10min jgk bunge api tu kuar..hargenye rm108.. bg aku mhl jgk la.. kire cam ko bakar duit sesaje je..huhu
sambil men bunge api + mercun.. kami piknik kt dpn umh.. bakar satay.. hahaha... sempoi gile..

hari ni lak..g mandi air terjun..hihi... best wooo.. name tmp tu lata lembik.. bole plak men buaye2!! kikiki... macam budak2 je.. (~_^).. xpe la sesekali membudakkn diri.. sementare tgh bujang ni kannn.. dh beranak pinak kang susah plak.. kekeke...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Raye!!


Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
pada seluruh umat Islam di dunia yang bace blog saye... (~_^)

Semoga Aidilfitri tahun ini lebih memberikan sejuta makna pada semua... & berhati-hati di jalan raya..!!

-->>> ho! ho! ho! balik kampung<<<---

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Syoknye!!!!



26 Ramadhan.. lagi 4 ari nk raye... aku memang dah takde hati langsung nak keje... nk buat new post pun tak tahu dah... hehe.. yang penting aku NAK BALIK!!! hihihi

Tengah boring2 ni sempat plak aku design kad kawen.. hahaha.. errkk!! bukan aku punye lah... sepupu aku.. hehehe.. kad kawen katun2... orang2 sekarang kan dah lain.. ye la sebab kalau sebut kad kawen mesti orang fikir ade cincin? ade tepak sirih? ade dauh sirih? ade tanjak? ade keris?? aahhh dah boring dah sume tu... old feshion!! kikiki

aku nye design lain la sikit... (~_^) & aku rase ramai dah yang buat kad camni... hehehe...
Well... ikotkan aje ape client nak.. die nak katun..? kite bagi katun.. die nk tepak sirih.. kite bg tepak sirih.. :D


Design 1


Design 2


Design 3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

POLISH CHICKEN

agak2 kalau korg tersempak dgn ayam ni ape korg buat? TANGKAP LAA!!!! "goreng pun sodap" kikikik

haaaa.. GEMPAK tak pic tu? name ayam tu ade lah seperti tajuk diatas.. POLISH CHICKEN.. ayam ni benar2 wujud ek dan tergolongan dalam golongan PALING SUSAH NAK JUMPE & hampir pupus... hehe..

aku sebenarnya terpegun dengan kegarangan wajah ayam ni... pehhhh!! giler garang... lagi satu yang buat aku tertarik menarik da bom tu sebab bulu2 kat pale die tu... dengan bulu2 tu buat ayam ni nampak cam belagak & bangge dengan kecantikkan yang die miliki... hehehe.. ala2 sifat yang ade kat burung merak la... hihihi

Aku ni dah xde keje lain kot.. AYAM yang aku citer?? ekekeke.... ape pun ESOK LAST DAY keje.. Wo0oHo0o0o..!! tak sabo nak cuti dah.. hati dah takde kat opis ni.. hati ade kat cuti.. hahahaha!!


lagi 5 hari je nak raye ni... hehehe...
(Y_Y) bakal merindui Ramadhan....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

minah pakai tudung

kat opis aku ni aku rase dah berminggu2 dah aku xde keje.. bosan la plak bile makan gaji bute ni... hehehe (tapi kadang2 suke la jugak) :P ... so oleh kerana aku ni tersangat lah free, so biase la aku berjalan-jalan makan hangin dalam dunia maya ni... seb bek makan free tak yah bayo, kalau tak maunye pokai aku asik jalan2 jer.. ekekekekeke

Tadi aku ade jumpe satu blog KHAS, keje penulis blog tu HANYE nak kutuk minah2 pakai tudung, siap tulis lagi kat blog die, lebih kureng camni "blog ini hanya untuk perempuan bertudung pendek yang nampak dada, pakai baju ketat, berlengan pendek, berbaju pendek, berkain belah dll.. kalau korang rase korang tak buat mende2 tu, jangan risau, korang takkan masuk blog aku"... amboiii... kemain lagi ko ek.. belagak giler...??!!

Memang la kadang2 aku pun sakit hati tengok minah2 pakai tudung ni.. pakai tudung tapi kain berbelah, bile berjalan memang sah2 la nampak betis..(gebu sgt ke betis yg nk tunjuk sgt tu?).. pakai lengan pendek, pastu tudung tu pun adoii.. punye la pendek, ngam2 tutup leher jer.. bahagian dada terpampang... memang aku tengok aku jadi sakit ati, tapi nak kutuk lebih2 buat tambah dose aku je plak, so baik la aku diam jer..kan? kan? kan? mereka pun manusia jugak, mungkin mereka tak paham maksud bertudung tu sebenarnya.. aku ni pun kadang2 terkutuk jgk (dalam hati la) tapi cepat2 aku sebut "astaghfirullahalazim".. then aku diam je lah... (itu antara proses aku nk jage mulut + hati) (^_^)

OK itu citer minah yg bertudung yang tak tutup hijab, tapi ni ade plak lagi satu blog, keje die kutuk minah2 yang pakai tudung merepek2 yang terlalu berfesyen.. ya Allah itu pun jadi hal ke??? tudung cam rumpai laut la.. macam2 lagi die sebut... addoii.. JANJI kesemua hijab die TERTUTUP.. lantak mak abah dorg lah nak pakai tudung camne pun... mintak duit kat ko ker? susahkan ko ker? yang ko tu susah lebih tu pehal? ape lah masalahnya kami yang bertudung ni? dose ke pakai tudung berfesyen? kalau dose skali pun.. nape? nak SHARE dose? nak SHARE seksa kubur ker? ko tu hebat sangat ker nak kutuk2 orang? silap ari bulan orang2 kesayangan korg sendiri yang buat camtu baru ko tau..

Bengkek je hati aku bace blog2 BONGOK tu!! mulia sangat ke dorg tu? habat sangat dah kedudukan disisi Allah? ape la malangnye perempuan2 yang bertudung ni, pantang silap.. tros kene!! Itulah cobaan dalam menjalankan ibadah Allah didunia ni.. tu pasal lah dalam islam pun memang di suruh SENTIASA BERSEDERHANA DALAM SEGALA HAL... so kalau kite ikot panduan tu, memang insyallah kite akan terlepas dari kutukan2 tu sume.. kan? kan? kan?

Sesungguhnye guide line dalam Islam tu memang dah cantik sangat dah untuk manusia guna dari dulu sampai sekarang, tinggal manusia tu sendiri je yang mau ikot atau pun tidak.. kalau ikot insyallah terselamat dari segala fitnah.. kalau tak ikot jadi macam yang aku citer kat atas tu la.... (-_-)


jom same2 carik Lailatul Qadar...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lahir bayi di sekolah

TUMPAT: Curiga terdengar tangisan bayi dari sebuah bilik asrama sebuah sekolah agama dekat Pasir Pekan di sini, membongkar rahsia kelahiran seorang bayi lelaki masih bertali pusat yang dilahirkan pelajar tingkatan enam .

Kejadian kira-kira jam 10 pagi itu disedari seorang pekerja sekolah terbabit selepas pelajar perempuan berusia 18 tahun itu ditemui bersama bayi lelakinya yang baru dilahirkan di atas katil dalam bilik asrama tingkat satu bangunan itu.

Pelajar berasal dari Pasir Mas itu dipercayai melahirkan bayi di dalam tandas sebelum membawa anaknya yang masih bertali pusat ke dalam bilik tidur asrama sebelum terlantar akibat keletihan.

Pelajar terbabit dikatakan pernah mengadu sakit perut pada malam sebelum kejadian, namun dia mendakwa hanya sakit senggugut sebelum dipercayai meminta kunci bilik daripada pengawal keselamatan untuk naik ke bilik asrama.

“Dia pernah mengadu sakit perut kepada rakannya, namun bila ditanya dia kata senggugut, malah rakan-rakanya tidak mengesyaki apa-apa dan turut terkejut ," kata sumber.

-----------------------------------------------------------------------------------

Aku sebenarnye sangat PELIK.. camne kawan2 minah tu bole tak perasan minah tu mengandung? perot tak beso meh? pelik cukup pelik, padahal yang aku tengok mane2 pmpuan kalau mengandung perot sure beso gilenye....

Banyak kali dah aku dengar citer macam ni, dulu ade sorang pmpuan sakit perot, so die g toilet, ingat nak buang air beso, sekali tekejot yang kuar sorg baby... hhaaiiiyyyoooo!!!

PELIK SUNGGUH PELIK!! camne bole tak tahu mengandung? 9 bulan putus haid takkan tak perasan kot..? 9 bulan MENGANDUNG perot tak buncit meh? STILL KEPELIKKAN!!!

Melainkan perempuan2 tu berbadan gemok.. so mungkin tak perasan sangat tang perot tu, sbb orang2 berbadan gemok ni perot memang beso.. (hehehe.. sorry to say).. TAPI still pelik sebab ko tak perasan ke ko putus haid? addoiiii...

p/s : hidup ku masih di selubungi MiSTeRiIIiiiiiIIiii.... (-_-)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SEMINGGU je lagi!!

Korg dah bayo zakat ker? klu blom.. bayo la cpt2 yer :D


WuUUuhUUuUu... lagi seminggu je lagi nak raye.. aku dah xde HATI nak keje.. pale otak ingat nak cuti je lagi ni... hahaha (keterujaan aku mengalahkan budak2 la plak) (^_^).. ala rilek la setahun sekali je kite nak raye mestila teruje.. hari ni aku bawak 3 CD lagu raye.. ha ha ha.. aku nak psang kuat2.. bagi sume orang xde hati nak keje jugak.. ekekekek (gelak jahat)

Semalam aku & ibu aku g mesjid Shah Alam... waaahh.. bole tahan kemeriahan dalam mesjid tu.. ade orang berjual-jual kat perkarangan mesjid tu.. pastu ade tazkirah dalam mesjid tu... pastu nampak la ade budak2 lelaki (mungkin dari sekolah tahfiz kot) dok tepi2 dewan solat kat mesjid tu... pakai jubah putih & bersorban sambil membaca quran.. tapi ade jgk yang tidur.. hihihi... ade jugak yang hanye tengok2 orang yang lalu lalang (mungkin rehat kejap kot) tapi masing2 memang ade al-quran kecik kat tangan dorg.. seronok je tengok budak2 tu.. sejuk perot mak dorg kn? kn? kn?

tengah jalan2 tu... ade nampak satu jubah... alamak aiiii... cantiknye.. (bagi aku cantik la).. jubah tu very simple, xde labuci2, xde bunge2, xde renda2.. sume takde!! kain jubah tu pun xde bunge2.. xde corak2.. cube korang imagine.. cantik ke? ape pun xde... hehehe.. jubah tu bewarna itam/coklat gelap/biru gelap ade garis2 yg sgt halus bewarma putih.. yang buat jubah tu cantik sebab design die.. very simple but very nice.. harge RM169 .. makcik tu kate last bole bagi RM150... TAPI MALANGNYE...!! GAJI TAK MASOK lagi... huaaaaaaa...aaaaa (T_T)

Dapat gaji nanti nak g beli...gaji dapat minggu ni... tapi tu pun kalau sempat lagi la nak g mesjid shah alam tu... HuaAaaAaAaAaa!!! sob! sob! sob! (Y_Y)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Segmen Pecah Perut Alepridz

Segmen ni cam best jer... memang agak pecah perot jugak la.. so ape kate tengok plak jawapan aku yang agak2 macam best ni (^_^)



Jawapan aku :

Aku menari dengan mak mertua aku sebab aku tak tahan

eerrrkk... menari dengan mak mentua? aku tak kawen lagi macam mane nak menari dgn mentua ni? huhu... xpe lah.. kalau korang nak tengok plak jawapan korg.. klik la kat header tu (^_^)

manusia yg aku nk COP (tag)
Sal
Pise
wanie
IMBobo



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mana MAK????

Citer ni sangat2 sedih... mengalir air mate aku bace.... (T_T)


Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.


Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.


Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.


Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya ' Mana Mak?"


Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.


Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.


Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.


Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.


Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."


Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.


Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.


Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.


Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.


Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.


Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."


Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.


Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.
Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.


Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa
. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

ni ibu saye.. (^_^) die lah papa, kakak, bes fren, pendengar setia, penasihat, ustazah (byk lg lah)..
camne saye sayang ibu saye?
• selalu doakan kesejahteraan ibu
• salu tolong ibu buat keje2 umah
• bile ibu boring dok kt umah tu & ajak jalan2, bawak aje even letih
• cube jadi anak yang solehah, sebab hanye anak2 yg soleh & solehah je yang bole tlg mak & ayah kat akhirat nnt
• cube gembirakan hati ibu
• (PALING best) menjadi tempat ibu mengadu (^_^)
• Ape yg ibu masak, itu lah yg aku makan..





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saya Mahu Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga dari Eyriqazz.Com

Sile klik picture utk join.. :D

Oleh kerane dah kene Cop Mohor (Tag) dari bes pren aku QueenOfButterfly so aku pun dengan suke hati & senang hati join jo lah.. (^_^)

Klu sal pening sape nk tag.. aku lagi pening.. dh la aku nye follower tak banyak cam die.. tapi takpe lah,.. aku try je lah Tag dorg tu.. huhu

1) Wanie
2) Cik Bell
3) Permata biru

Selamat berjaya!!! (^_^)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Memori Mercun

Tinggal lagi 12 hari Ramadhan nak berakhir... waaahhh sedihnye... (T_T) ape yang kite dah capai setakat ni dalam bulan Ramadhan? harap2 banyak la hendaknye yer.. (~_^)

Cam biase tiap pagi aku akan selak paper dari m/s 1 sampailah m/s akhir.. 2 orang lagi ilang & melecur tangan sebab main mercun.. adeeiii kan dah kate.. JANGAN MAIN MERCUN.. ketegaq sungguh!! tu dah hilang jari amacam? best x? huhu..(jahatnye ayat aku) bukan ape.. deorang ni selagi tak kene tangan sendiri.. selagi tak masuk sepital.. selagi tak berbungkus tangan tu.. selagi tu la deorang ni degil nakkk jugak main mercun yang bahaye2 tu... main bunge api je dah la, tak pun main mercun bodoh2 je dah la.. JANGAN terlebih kreatif, letak dalam buluh lah, letak dalam tin, letak dalam botol meneral.

Tapi dulu.. haaa ni nak citer kes mase aku kecik2 dulu main mercun & bunge api kat kg. Binjai, Bayan Lepas, Penang. Biase la kami semua sepupu sepapat dah kumpul ramai2 tu.. kami main bunge api ramai2, main mercun ramai2.. ala mercun bodo2 tu jer.. name mercun tu kalau tak salah aku mercun naga & mercun padi (tu je la yang kami berani nak main :P). Nak dijadikan cerita, adik aku ni, mase main2 tu die pakai baju melayu, so die simpan la mercun padi tu dalam poket baju melayu die, tah macam mane tibe2 mercun tu meletup SENDIRI dalam poket baju melayu tu... ape lagi menjerit la sorang2.. ibu, papa, mak2 & pak2 menakan aku dalam umah semua keluar bile dengar kami menjerit..

Papa aku la paling panik bile tengok adik aku menangih.. satu2 nya anak lelaki die kene bahana mercun... melecur jugak lah peha putih gebu adik aku tu.. sampai sekarang lagi parut tu ade.. so ape lagi sorang2 kene soal la, camne kami main? ade main gurau2 baling mercun ke? macam2 lah kene soal, tapi ape yang die soal tu memang kami tak buat! kami ni plak tak kreatif bile main mercun, memang dengan cara berhemah giler, main bodoh2 jer... hihihi... mercun tu memang macam tibe2 meletup sendiri.. SO setelah ibu, papa, mak2 & pak2 menakan dengar cerita2 kami.. dorg pun buatlah kesimpulan...

Mercun dalam poket baju melayu adik aku tu tibe2 meletup kerane..... mungkin terkena percikan bunga api yang kami main, sebab biase la budak2 ni bile main bunge api kan suke main pusing2... ko pusing sane.. aku pusing sini.. kami plak main dekat2 sebab ruang legar umah tok aku tu xde la beso mane pun.. tapi cukup la untuk kami semua sepupu sepapat main bunge api ramai2.. tapi jarak antara kami memang agak dekat la.. so itu la kesimpulan yang dorg buat, xde sape pun yang salah.. papa & tok aku hantar adik aku g klinik malam tu.. tapi pastu x serik, main lagi.. haha.. tapi ibu & papa aku salu pesan la.."main tu baik2 sikit, jangan duduk dekat2 sangat & JANGAN simpan mercun tu dalam baju, letak je kat luar".. (^_____^)


p/s: aku ni sebenarnye nak buat citer pendek jer, tapi salu jadi panjang jugak... ishh.. ishh.. isshh.. ade ke patot? :P


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

banyak orang tak tahu

1. Bersin
- Allah sangat menyukai bersin, jadi bile nak bersin maka sebutlah "Alhamdulillah"... & jika kite mendengar orang yang bersin, hendaklah kita mendoakannya dengan menyebut "Yarhamukallah".. mendoakan orang yang bersin adalah fardu kifayah & sunnah nabi (^_^)

2. Menguap
- Allah PALING bencikan menguap, jadi disunnahkan menahan/menutup mulut ketika menguap, kerana hal itu datang dari syaitan & bile kite membuat bunyi-bunyian ketika menguap, kita akan ditertawakan syaitan..
(kirenye cam kite dah ikot die la tu, jadi geng die.. nk ke?)

3. Membaca Al-Quran
- Membaca Al-Quran sekurang-kurangnya DUA HELAI sehari mampu menjaga/memelihara kite daripada NYANYOK bile dah tua nanti.. even umo 1000thn pun.. insyallah kite takkan nyanyok, sebab al-quran yang kite bace sehari2 tu telah 'menjaga' kite..
(2 helai tu cume amik mase dlm 15-20 min je, bace novel berhari2 bole plak?) :P

4. Isteri
- Dalam Islam seorang isteri TIADA HAK untuk bertanyakan kemana suaminya mahu pergi..
(maknenye kalau suami nak kuar umah, kite [isteri] takde hak lngsung nak tanye mane die nak pergi).. kenapa? SEBABnye... (lihat no.5)

5. Suami
- Dalam Islam seorang suami WAJIB bagi tahu tahu isterinya setiap kali die hendak keluar rumah... "yang.. abg nak g cokit jap"... "ling.. aku nak g beli cekodok depan umah sat"...
(sebab tu isteri takde hak sebab wajib tu dah jatuh kepada suami)

6. Kurma
- Kita semua tahu kurma banyak khasiatnya, makan lah kurma 7biji sehari.. Tapi kali ini KHAS untuk wanita... makan kurma mampu menguatkan/menjaga rahim..
(kalau mana2 wanita yang selalu keguguran tu, elok sangat amalkan makan kurma ni)

7. Aidilfitri
- SUNAT memakai pakaian bewarna HIJAU ketika nak menunaikan solat sunat aidilfitri...

8. Aidiladha
- SUNAT memakai pakaian bewarna PUTIH ketika nak menunaikan solat sunat aidiladha...

9. Nabi Muhammad s.a.w
- Sebenarnya setiap kali kite mendengar orang sebut "Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wa sallam"... kita WAJIB menjawab balik dengan menyebut "shallallahu 'alaihi wa sallam".. tapi kalau orang tu hanye sebut Nabi or Nabi Muhammad, tak payah la kite jawab..
(aku pun baru tahu tahun lepas bile aku tengok citer Flag of Truth kat Astro Oasis, kisah perjalanan hidup Nabi Muhammad dari kecik sampai la beliau meninggal dunia)

10. Gold & White Gold
- Sekarang ni kalau nak kawen or tunang hampir semua sebuk beli emas putih kn? kn? kn? "maka mereka dalam golongan yang rugi".. kenapa bukan emas? ade yang kate "old fesyen" adoii ruginye.. dalam al-quran or hadis (aku dah lupe) ade ckp.. "diakhir zaman nanti hanya 2 perkara yang laku/tak rugi memiliki iaitu EMAS & TANAH".. emas putih TAKDE NILAI, sebaliknya EMAS sangat2 bernilai..
(kalau nak citer pasal emas & emas putih ni panjang sangat2.. korang siasat lah sendiri kenapa sekarang ni emas putih lebih di pandang daripada emas, ape motifnye??..)


video penerangan seba sedikit pasal emas...
(kalau rajin cube korg search sendiri pasal citer pasal emas & yahudi)


aku bukan ape.. kite ni orang islam, suke sangat tiru bulat-bulat ape yang orang barat tu buat, padahal tiap ape je yang dorang tu buat BIASEnye ade niat sebaliknye, niat menghancurkan umat islam tu sndri... wallahualam..

11. lelaki & inai
- Tahu tak sebenarnye lelaki HARAM memakai inai walaupun hanye 3 jari? Inai adalah perhiasan wanita, jadi ape2 saje perhiasan wanita yang dipakai/ditiru lelaki maka haram hukumnya, termasuklah memakai rantai...


12. KERETA TERKUNCI
-Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yan g menggunakanl
system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yan g berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm (satu kaki) dari kereta yan g terkunci itu.

Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan
pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.

Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yan g
anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


p/s : penat aku type..!! huk huk huk (^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

All in ONE!! :P

TQ Wanie, kalau free buatlah lagi :P

Thanks to Wanie sebab buatkan doodle raye buat aku.. timacih banyak2.. syome sgt.. cume color tu bukan color yang aku mtk.. (T_T) huhu.. tapi xpe la dah dapat pun seribu rahmat dah tu... Timacih2!!.. Tapi Doodle tu xmo la ltk sekarang.. nak raye nanti baru aku letak kat blog aku ni... hehehe... baru ade rase nak raye.. ekekeke :P

..............................................................................

Happy.. happy jugak jangan over dah la yer, sentiasa bersederhana dalam segala hal

Dah hari ke-15 arini.. amacam? korang sume?? ada OK ka? Still sihat? seronok nak teruskan puase? tinggal lagi 2 minggu kite semua umat Islam kat M'sia ni nak menyambut Aidilfitri... syok!! syok!! tapi tak syok jugak sebab ramadan akan habih.. huhu.. tak best!! tak best!! tak best!! (bace dengan nada upin & ipin)

..............................................................................

"tanah tunpahnya darahku"


Ade sorang kawan tanye kat aku.."ko x kibar bendera M'sia ker? tak sambut merdeka ker?" slumber derk je aku jawab "TAK"... "tak patriotik la ko..."... "ade aku kesah?" hehehe... mesti korang kate aku terok kan? kan? kan? alaa.. setakat merdeka tu ape la sangat kalau nak binding dengan Ramadhan & Syawal? bagi aku.. ape2 je yang berkaitan AGAMA akan aku DULUKAN sebab bagi aku itulah yang lebih & paling PENTING kalau nak dibangingkan dengan mende2 lain.. tapi itu tak bermaksud aku lupekan terus pengorbanan wira negara.. cumenye.. aku memang dulu lagi tak gemar kibar bendera.. nak2 lak kat keta.. ohhh tidak!!


..............................................................................


nmpk cam org cikit je kan? sbb aku kt depan.. blkg camera aku ni lagi ramai.. (^_^)


Semalam aku & family berbuka kat Ampang Park.. syok sangat sebab rasenye ni 1st time aku berbuka kat luar untuk tahun ni.. al-maklom lah aku kene 'inflasi'.. kikiki.. mase nak balik tu.. lalu la kat depan McD kat ampang park tu.. nampak dorg sume tengah sorak2.. ingat ape mende.. rupenye sume khuyuk + riso tengaok Badminton Final Lee Chong Wei Lawan Lin Dan.. meriah jugak keadaan mase malam tadi.. patotnye kami nak balik mase tu, tapi dengan2 kami sekali join memeriahkan keadaan kat McD tu.. (^_^) tengoklah game tu sampai abih.. sume keciwa bile Lin Dan Akhirnya menang.. hampehh!! Lee Chong Wei mampu menang, tapi asik buat mistake jer!! haiihh.. tapi xpe lah.. bukan rezeki lagi..tu pasal die tak menang.. kikiki




p/s : hehehe.. saje masukkan sume citer dalam satu entry, sebab malas nak buat banyak2 entry, lagi pun sume citer tu pendek2 jer.. hehehe... bole je kn? kn? kn? (^________^)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

First Try SUCCESS!!!!

Harini aku, mak & kakak aku berbuka puase ramai2 kat umah akak aku sorg lagi.. (kat Cheras ni jgk)... ade la 2org adik abang ipar aku pun datang jugak.. so ramai la kami kat sane... kakak aku ni nye spesis kalau orang datang umah camtu.. macam2 la die masak.. Tom Yam, sardin masak kicap, sayo campur, ikan bakar, kueh ketayap... ape lagi ek...??

Aku plak kakak aku soh buat roti hotdog... so buek jo lah.. memandangkan care buat die senang sangat2.. tapi pelik, roti hotdog yang mak aku buat rangup giler, asl aku buat tak rangup? adeess fail kat situ.. tapi rase sodap dah.. hehehe.. al-maklom la, salu buat mak ade sebelah, kali ni buat mak xde.. so ade kehilangan kat situ, aku pun tibai je lah..lg pun buat tak susah.. :P

Lagi satu aku buat.. haa ni BEST sket.. buat PERTAMA KALINYA aku buat sendiri PUDING KARAMEL.. & first time buat tros jadi tuUUuUU.. mak datok sodapnyo!! salu beli je, seciput sketnye mahal.. kali ni buat sendiri.. haa makan la ko sampai pengsan!! kikiki..



Inilah die my FIRST Puding Karamel (^_^)


Walla!!! sedap seyyyy!!!!
tak sangka first time buat tros jadi.... boleh lah pasni aku nak berniaga Puding Karamel kat Bazar Ramadhan... (^_^) hik hik hik hik

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kad Raya + Duit Raya Fairus Ibrahim"


Tibe-tibe aku kene tag dari bespren aku QueenOfButterfly pasal mende ni.. aku rasekan kalau la bole nampak tag tu.. memang abih dahi aku kene cop..!! x pn blkg badan kene tag (ala2 price tag tu) hehehehe... tapi xpe la... just for fun.. buleh la join2.. tengah boring tahap gaban ni.. hehehe

Aku kan.... kan.. kan.. sebenarnye tak reti nak tag orang ni.. sebab aku tak penah lagi tag sesape selame ni & tak tau camne care nak tag mengtag orang ni... tapi takpe aku coba lah yer..!!! chiayok!! chiayok!! (^_^)

hehehe...



UPDATE :
OK dah reti tag..!! hehehe


kawan yang di COP MOHOR (tag) ialah
1. Silence in bliss
2. queenofbutterfly
3. some kind of wonderful


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Melampau...

Ya Allah sikit punye bosan aku kat opis ni, keje takde makan gaji bute FREE2 jer, bulan2 Ramadhan ni.. best jugak sebenarnya... kikiki...

Dan akibat kebosanan yang sangat2 melampau kat opis ni, so inilah keje aku bile tiap kali kebosanan menyapa otak & jiwa aku!! daripada takde buat ape, baik buat ape2 yang berpekdah & inilah mende berpekdah aku tu...

Aku memang suke sangat(100x) tengok mende2 camni... tujuannye?? untuk membersihkan rohani aku.. untuk menerbitkan keinsafan yang mendalam.. untuk aku sentiasa mengingati akan sang Pencipta.. untuk aku sentiasa mensyukuri rahmat & nikmat daripada-Nya.. untuk aku selalu ingin mendekatkan diri pada-Nya... supaya aku peka dengan keadaan sekeliling... haihh.. banyak lagi lah...


Part 1




Part 2




Part 3




Part 4


Part 5




Sedih + seram + takot + insaf ... macam2 rase pas tengok mende ni... (T_T)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ramadhan 12


Ramadhan dah masuk hari ke-12... (^_^)

Aku tak bape paham dengan orang kafirun ni.. suke sangat mencemarkan Ramadhan.. kenape? kenape? kenape? buffet Ramadhan ade wine lah (TGI Friday's)... dalam news paper The Star, dorg buat iklan Menu Ramadhan Delight, menu BABI yang dorg iklan kan...BODOH tak?? mmg bongok la sebab pengarah The Star tu cine!.. apesal dorg suke sangat buat camtu? sure dorg tau kan BABI tu haram untuk umat Islam.. kenape buat jgk? BODOH ke ape? tolong la HORMAT kesucian agama lain.. aku jarang nampak orang islam persendakan agama lain... yang salu aku nampak orang2 kafir ni suke sangat buat orang islam sakit hati...

Contohnye dulu ade dorg buat kasut yang ade lambang Allah kat kasut tu... tapi selame ni aku tak pernah nampak pun lambang SALIB kat mane2 kasut.. ade? ade? ade????? Pelik kadang2.. orang tak kaco korg.. korg jangan la kaco org lain, cube hormat sikit.. Macam kite kat M'sia ni, berbilang kaum, so sume kene sensatif bile berkaitan agama.. jangan sesekali menyinggung kesucian agama orang lain... cam kes babi, aku rase satu dunia tau babi tu haram untuk umat islam.. x reti2 lagi?

Sebab tu la, dalam hadis ke al-quran tah... di suruh kite kalau nak pilih pemimpin pilihlah dikalangan orang Islam.. sebab orang islam akan berlaku adil untuk semua agama.. tapi kalau pemimpinnye bukan islam, kite kene hati-hati sebab berkemungkinan umat islam akan ditindas.. (T_T)...








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ben tanya nak trafik free esok tak ?

Klik pic ni kalau nak tau jawapan or nak jawab..

Ben Ashaari buat Kuiz.. soh teka jawapan dalam gambar yang die letak kat blog tu.... Rase2 nye aku tau jawapan die..

JAWAPANNYE.... ADELAH
aku tak tahu name menatang tu.. tapi yang pasti (kalau x salah) mende dalam gambar tu ade lah besi bulat yang org buat utk angkat berat tu... (^_^) besi tu ade pelbagai keberatan.. 5/10/15/ lagi berat pun ade.... (ehh iye ker?) heheheh... ... xpe lah.. sekadar mencube ajo... kalu salah takpo..!! (~_^)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hargailah Isteri Anda....

So Sweett!!! (^_^)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Opss!! Lagu Raye (~_^)

Mesti korg bengang dengar lagu raye dalam blog aku ni.... kn? kn? kn?... "awal giler minah ni pasang lagu raye..". ekekekek... alah tinggal 19hari je lagi kite di bulan Ramadhan bulan keberkahan ni.. tak sampai 3 minggu dah pun kite nak sambut Aidilfitri...xpe la.. bior aku sorang je yang syok sendiri dengar lagu raye ni.. hik hik hik... seronok mengenangkan aidilfitri yang bakal tiba.. tapi sedih sangat bile pikir Ramadhan plak yang makin di penghujungnye (T_T)... Semoga kite dapat bertemu dengan Ramadhan yang akan datang.. aminnn

Salam Dunia antara lagu raye kesukaan aku, lagu ni makne die sangat dalam.. 'salam dunia'... so Salam untuk semua penduduk dunia yang beragama Islam (eeehh.. macam lah satu dunia bace blog aku ni) kikiki... (^_^)

Nasihat pada semua... JANGAN main mercun, main bunge api je sudah, HATI-HATI bile membeli di bazar Ramadhan, takot nanti keracunan makanan.. ade lagi yang meninggal kang.. HATI-HATI dengan hati sendiri, sentasa jaga hati dibulan Ramadhan ni.. INGAT bukan mulut je puase tapi seluruh anggota badan kite HARUS berpuasa sekali...

Assalamualaikum w.b..... (patotnye awal2 tadi bagi salam.. ape daaaa) :P



hati2 beli kat bazar, kalau bole masak sendiri lagi bagus!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

gambar2 restoran menu Ramadhan + Wine

Inilah Restorannye TGI Friday's


Ini tukang masak warga asing yang mengaku memasukkan wine dalan setiap makanan


Nampak tak? "Jack Daniel's Grill and more" & kat bawah tu logo HALAL... Dulu aku mati2 tak tau ape ke menatang la Jack Daniel's tu... yang bole buat aku tau sebab member opis lame aku pmpuan & Islam sebok sangat ckp pasal Jack Daniel's ni... aku pun siasat la... ARAK rupenye yang die ala2 BANGGA bercerita tu... haiihh...!!


Menu Ramadhan yang disediakan


Menatang ni lah yang dorg letak dalam hampir tiap makanan dorg tu...


Kite tak tau mende sedap je makan kan?? kan?? kan?? lain kali kene siasat betul2!!


Pegawai JAKIM tengah buat siasatan



Siasat bang JANGAN TAJ SIASAT!! patotnye suruh TUTUP je restoran tu, biar dorg tau sikit suke2 hati mak abah korg je main2 dengan LOGO HALAL ni.. bile JAKIM buat macam tu, barulah restoran2 lain CELIK MATE sikit, biar dorg tau mende2 ni tak boleh dibuat main2..



p/s: Pasni nak makan kat umah jer.. lebih AFDAL & insyallah terjamin kesucian & kebersihan.. kene air tangan mak lagi... KOMPOM!!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu Ramadan + Wine -Terimakasih Tuhan, Ianya Jumaat *


http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif5-428x300.jpg

Subang Parade
Subang

Sudah berapa ramai umat Islam yang menelan makanan di sini.
Sudah berapa ramai umat Islam ‘berbuka puasa’ di sini dengan Menu Ramadan yang dihidangkan.

http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif11-450x274.jpg

Dan bagi mereka yang pernah makan di sini samada di bulan Ramadan atau hari-hari lain, sudah terang-terang berlaku penipuan dalam gambaran halal yang diberikan.
Kerana restorn makanan barat ini, memang telah diketahui menghidangkan arak di dalam menunya, malah arak boleh dilihat dengan jelas di dalam premis ini.

http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif62-450x298.jpg

Mana mungkin dikeluarkan sijil halal oleh pihak berkuasa kepada premis sebegini.
Malangnya, demi menjaga standard,imej ataupun maukan kelainan, umat Islam sanggup memejamkan mata, memekakkan telinga – bedal apa sahaja yang terhidang.
Serbuan dilakukan oleh Unit Aduan Halal Jakim bersama KPDNKK berikutan aduan awam yang mendakwa terdapat keraguan dalam hidangan
Buffet Ramadan di situ.

http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif21-450x271.jpg

Menu makanan bercampur arak Jack Daniels – ada logo halal lagi…
Hasil pemeriksaan didapati bahawa restoran tersebut ada menawarkan menu utk berbuka puasa walhal restoran tersebut statusnya adalah tidak halal.
Lebih mengejutkan lagi terdapat pada menu utama Logo halal JAKIM dan ditampal logo tersebut pada semua hidangan yang tidak halal.
Menurut maklumat wakil syarikat, restoran tersebut telah beroperasi sejak 15 tahun lalu dan memang menyediakan makanan yang tidak halal yang mengandungi alkohol atau dimasak dengan arak.

tgif71 438x300 Menu Ramadan + Wine  Terimakasih Tuhan, Ianya Jumaat

Penolong Pengarah Cawangan Halal KPDNKK, Ismail Hamzah berkata, Syarikat tersebut telah menggunakan perbahasaan halal dan menggunakan logo halal JAKIM tanpa sijil Halal yang sah.
Penggunaan terma
Buffet Ramadan atau Menu berbuka puasa boleh mengelirukan pengunjung yang beragama Islam dan ada yang telah menjamu selera dengan memakan makanan yang tidak halal.
Menurutnya, dalam pemeriksaan rapi yang dibuat mendapati makanan yang disediakan seperti daging dan ayam di rendam dan dicampur dengan arak dan di peram.

http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif41-450x277.jpg

Antara bahan utama untuk pemeraman – red wine
Pemeriksaan lanjut di bahagian dapur restoran menemui beberapa botol wain masakan yang digunakan oleh chef sebagai bahan dalam masakan.
Chef bukan beragama Islam berkenaan mengaku mencampurkan wain terbabit ketika memasak juadah yang turut disajikan di dalam hidang bufet Ramadan dan turut mengaku memasukkan kicap mengandungi alkohol di dalam kebanyakan masakannya yang dianggap sebagai perisa tambahan bagi menyedapkan masakan.
Pemeriksaan lanjut turut mendapati berlaku penyalahgunaan logo halal Jakim apabila logo terbabit sengaja dicetak pada lampiran menu yang diedarkan kepada pelanggan,dan mendapati semua helaian katalog ,menu yang ditawarkan restoran terbabit sengaja diletakkan logo halal Jakim palsu.

http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif31-444x300.jpg

Antara bahan mentah tidak halal dan mengandungi alkohol
Jelas, pemilik restoran tidak pernah memohon sijil halal dan pihak Jakim pastinya tidak akan membenarkan logo terbabit diguna pakai berikutan restoran berkenaan turut menawarkan arak kepada pelanggan.

Restoran benar-benar cuba memanipulasikan logo halal Jakim selain mengeksploitasi bufet Ramadan resipi `arak’ bagi mengaut keuntungan lebih.
Susulan penemuan mengejutkan itu, semua katalog yang mempunyai logo halal Jakim palsu berkenaan selain risalah iklan berkaitan bufet Ramadan ditawarkan dirampas.

http://ondscene.my/wp-content/uploads/2010/08/tgif81-424x300.jpg

Pengurusan restoran diberikan notis berdasarkan kesalahan dilakukan kerana memalsukan logo halal Jakim,
Pengusaha boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 15(1) Akta Perihal Dagangan 1972 yang membawa hukuman denda RM250,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Sebagai peringatan:
Tiga perkara utama Yahudi hendak merosakkan umat Islam iaitu dengan cara halus, menggunakan Formula 3F
1 - Serangan melalui Fashion (fesyen)
2 -Serangan melalui Fun (hiburan)
3 - Serangan melalui Food (makanan).
Semua telah berjaya mereka kuasai.
Sedarlah wahai ummah!!!

SEBARKAN PADA SEMUA UMAT ISLAM!!!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

istana biru nak berkenalan

Sebenarnya aku dah malas nak join mende2 camni, tapi yang ni macam best jer & memandangkan kat opis ni aku sangat2 lah FREE nye, so daripada takde buat pape.. aku join lah.. mane tau dapat kebaikan... insyallah (^_^)



nama korang... full sangat diharapkan... kalau x, nama pendek or samaran pon x pe... :
Syuzi Syofia

cerita la asal kejadian nama korang tu... kalau nak bagitau makna pon x per... :
ok kite citer tapi citer yang telah di pendekkan jer.. (^_^).. SYUZI tu memang nama aku.. tapi name aku ni sangat lah panjang, susah nak sebut & susah nak bace..dulu kat sekolah, kalau mase cikgu bace
attendant, kalau tibe2 tekak cikgu tu tersekat-sekat.. haa aku tros jawab "saye cikgu" hahaha.. SYOFIA plak sebenarnye nama papa aku, nama papa aku pun panjang jugak, soooo.. 1 hari aku telah pendekkan nama aku & papa aku, oleh kerana nama aku tu panjang & susah di sebut, so aku cume amik nama pangkal sahaja.. SYUZI....SYOFIA tu hujung nama papa aku. Setelah di pendekkan aku cantumkan nama kami berdua.. so jadi lah nama SYUZI SYOFIA (^_^) .... eeerrrkkk terpanjang plak, ni pun dah pendek dah ni.. hehehe..

korang suka x nama tu??? :
OF COURSE!!! i like it sOOoOOo soOOooo much!!
sebab name ni ade nilai commercial... kekeke (eehh... iye ker? perasan sendiri lah aku) :P

bagitau sifat2 korang yang baik n habit2 korang yang buruk... boleh??? :
Aku takde sifat2 baik tapi sifat2 buruk banyak kot... hehe.. antaranya? eeemmm.. (1) aku ni kalau sendawa, insyallah kuat.. ekekekeke... (itu bagi aku kuat la bagi orang lain x tau la, ade member kat opis ni, pmpuan jugak, masyallah dah macam NAGA aku rase bile die sendawa & baru aku sedar aku sendawa pelan rupenye) :P (2) aku ni kuat tidur... (3) senang membenci orang.. tapi sekarang ni tengah belajar ilangkan perasaan senang membenci tu.. (4) lagi ape ekk?? .. jap aku ni pk...-->>

Sebenarnye agak JULING mate aku masuk blog Istana biru tu (@_@) ... juling bukan sebab ape, penggunaan color tu sangat ... sangat.... sangat ape ek? camne nk cakap (type)?



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Ke-10

Belajar solat dengan khuyuk


Alhamdulillah arini dah hari ke-10 kite umat islam berpuasa... syoknye!! (^_^) tak sabo nak raye..!! kiki.. sekarang ni tak sabo la nak raye, nanti bile dah dekat nak raye... bile Ramadhan dah di ujung waktu, rase sedih sangat2.. harap2 dapat bertemu lagi dengan Ramadhan yang akan datang (T_T)... Sebenarnya raye tu xde ape sangat, budak2 je yang senonok nak raye, sebab dapat duit raye.. kite yang dah beso panjang yang dah tua2 ni sape la yang nak bagi duit raye lagi kan? kite kene bagi lagi ade lah... anak buah ade 3 orang, sepupu yang layak dapat duit raye ade la dalam 3 orang jugak, itu yang dekat yang jauh2 tu kalau jumpa dapat la, kalau tak dapat jumpa al-tak dapat lah jawabnye.. hihihi

Tadi selak2 paper Harian Metro, "seorang ibu di percayai mengcampakkan anak lelakiyna yang berusia 3tahun ke dinding sehingga kanak2 lelaki terbabit patah kaki kiri, ibu berkenaan mengaku berbuat demikian kerana melepaskan geram pada suaminya yang juga bapa kepada kanak2 tersebut. Kanak2 malang itu dibawa ke Hospital setelah SEMINGGU menangis menderita kesakitan akibat patah kaki... bla.. bla.. bla.." BONGOK!!

Manusia sekarang ni buat anak mahu/reti/suke!!... jage anak tak mahu/tak reti/tak suke!!.. haihh... anak tu amanah daripada Allah, ko seksa budak tu menjawab lah ko kat Allah esok ni. Tibe2 teringat kat anak buah yang berusia 3tahun, Marissa namenya.. macam mane ek kalau anak buah aku tu didera? iisshh x dapat bayangkan, naseb baik kakak aku WARAS, tergedik-gedik sayang kat anak2 die... isshh.. aku plak yang jeles.. wahahahaha... (^_^)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

terawih tak tenteram


Ni aku nak komplen sikit.. haihh..!! mende ni dah selalu sangat jadi kat aku sejak tahun2 sebelum ni lagi. Malam tadi dah hari ke-9 ke bersolat terawih, solat tu senang je, tapi yang buat masalahnye tu budak2 kecik kat suaru tu... adoi..! Tengah khuyuk solat tibe2 berdesup budak lari depan orang tengah solat.. (solat aku still khuyuk lagi la.. kot!).. tibe2 budak lain plak bedesup lari.. addooiii.. aku rase cam nak tampo je budak2 tu, tapi nak tampo pun anak orang, silap hari bulan aku plak yang kene tampo.. huk huk huk

Tapi sebenarnya budak2 tu tak salah pun, yang salah tu mak & abah budak2 tu.. kat dewan solat lelaki biasenye takde la sangat masalah macam ni, jadi mungkin mereka tak tau sebab selalunya anak2 kecik ni lebih suke ikot ibu die, jadi kat bahagian solat muslimah la yang selalu jadi masalah.

Persoalan aku sekarang ni.. kenapa para2 ibu yang ade anak2 kecik nak g solat terawih kat surau/masjid?? solat terawih tu kan sunat je, tak buat pun takpe.. kot iye nak jugak buat sebab nak rebut pahale yang beso tu, tak semestinya kene buat kat mesjid/surau, buat sorang2 kat umah pun bole ape?? (x tau ka?).. bukan apa, cube pikir sikit --->> kite g surau/mesjid sebab nak buat solat terawih, bawak anak2, bile kite bawak anak2 kite, budak2 tu berlari kasane, berlari kesini kalau lari belakang jemaah takpe, ini lari kat tengah2 jemaah yang tengah solat tu, buat bising, bukan ke itu mengganggu kekhuyukkan jemaah2 lain mendirikan solat?

Aku percaya banyak orang yang tak puas hati, sebab aku bole nampak beberapa orang yang buat muke ketat termasoklah aku sendiri, dalam hati aku ckp "budak2 ni klu kene penampo dgn aku sekali SAH dok diam" but again.. budak2 tu tak salah..! Niat kite nak g solat terawih nak rebut pahale tak pasal2 dapat dose, sebab (1) kite dah menyusahkan/mengganggu jemaah lain (2) kite menjadi PUNCA orang lain solat tak khuyuk (3) kite telah sengaja mendatangkan kemarahan orang lain.


Tak payah la menyusahkan orang lain, tunggulah bile anak2 tu dah besar sikit, bile dah bole ditinggalkan, sekurang-kurangnye die dah paham bahasa, so bole la kite tinggal kat umah je & kite buat terawih kat surau/mesjid & kalau anak2 tu nak ikot bawak je sekali...

Kepada para ibu, kalau ada anak2 kecik tu, tak payah la solat terawih kat surau/mesjid, kalau nak buat juga terawih tu, cukup buat kat rumah jer dah ler, Allah tu maha mengetahui tak payah pening pikir solat kat umah kurang pahala, biar Allah tentukan, biar suami je yang g solat terawih kat surau/mesjid tu. Bukan ke wanita tu lebih baik duduk rumah? Bukan ke menjaga keharmonian rumahtangga tu lebih besar pahalanya? Bukan ke menjaga anak2 kat rumah (sementara suami g solat terawih) lebih berganda pahala yang kite dapat dari solat terawih kat surau/mesjid & menyusahkan orang lain? & bukankah itu berjihad namanya? (maaf kalau aku salah), tempat wanita itu sebenarnya di RUMAH!! Lebih baik kite (wanita) mencari keredaan & ketaqwaan didalam rumah je sebab itu lah yang LEBIH BAIK dan LEBIH DITUNTUT!! Dalam rumah je macam2 pahale kite boleh dapat tak payah susah2 nak berkejo ke surau or mesjid, Allah tu dah atur cantik dah untuk kite wanita ni, tinggal kite je samaada bijak atau tidak menggunakan kemudahan/pengaturan yang Allah dah beri...

Wallahualam...

p/s: pasni kalau budak2 tu lari2 lagi depan aku, aku nak 'suar' kaki aku sikit, biar dudak2 tu jatuh.. wahahahahahahahahahahaha!! (gelah jahat) ... memain jer :P


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS