Geng bas sekolah (^_^)

,....,.....,,,,..... ,,,...

jauh lagi nak sampai... haiiihhh... susahnya nak paham hati orang.. orang pun lagi susah nak paham hati kite... ape yang sentiasa ada dalam kotak fikiran? aaarrrggghhhh... kadang2 benci, kadang2 boring, kadang2 rindu, kadang2...... tinggal kadang2 je lah

Bile rase macam2.... macam ni.. mule la dok ingat IBU yang jauh di mata... (T_T) ala bila la ibu nak balik...?? 22-11-11.. adoi lambat lagi...

Kadang2 boring jugak dengan aku.... (-_-) kan?

>>>>>> APE AKU MEREPEK NI SHETONNNNN??!!! <<<<<<<<<<< MENYAMPAH!





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jom Terjah Blog Newbie


Imbobo buat segmen lagi... dulu aku x dapat join.. sbb x tau camne nak join.. so kali ni aku nk join lah... (~_^) ... (tgh FREE ni...)

imbobo : "Dalam entry nyatakan entry terbaik korang pernah hasilkan"
syuzi pun tak tahu mane satu entry syuzi yang best.. rasenye macam semua tak best.. hihihi... tapi takpe lah syuzi amik je la mane2 entry yang syuzi rase syok sendiri macam best.. hihi... nak letak 2 entry boleh x? tak cakap pun bape bole letak.. kn? kn? kn?

(1) banyak orang tak tahu
(2) banyak orang tak tahu 2

Kenape aku syok sendiri kate entry tu macam best?? sebab 2 entry aku tu mengandungi banyak INFO yang banyak orang tak tahu.. (^_^) saje je nk share ilmu untuk semua pembaca blog aku ni... walaupun ade beberape info aku tu ade orang dah tahu.. tapi xpe la.. kot2 ade lagi orang yang tak tahu... so dorg bole tahu.. kn? kn? kn? (^_^)

imbobo kate... Blog akan dipromote bila:

  • mempunyai entry terbaik yang menarik + surprise
  • jumlah komen yang banyak pada entry tersebut + surprise
  • 5 peserta terawal + surprise
yang aku colorkan dengan color merah tu aku x bape bekenan... SEBAB... blog aku ni mane la banyak pengomen yang RAJIN nk mengomen blog aku... huhu... tapi xpe lah.. bedal aje (^_^)

so klu korang nak join segmen ni... jomlah... just klik on the banner... & u almost there... (cewaaahhh.. sekepong london plak aku...)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat mengerjaan Haji

Jumaat lepas 7-10-11, jam 10:30mlm waktunya ibu ku TERSAYANG berangkat untuk mengerjaan Haji... jam 5:30ptg kami hantar ibu kt Komplek Tabung Haji - Kelana Jaya.. jam 10:30mlm ibu naik bas utk ke KLIA & jam 4:30pg ibu naik pesawat trus ke Madinah.

Raye Haji tahun ni sure boring giler2 sebab ibu tiada disisi ku... (T_T).. will miss you mom!! Mase di umumkan keberangkatan Jemaah Haji.. hati rase sayu sebab lepas je pengunguman tu abih terdengar plak "labbaikallahumalabai... labbaikalasyarikalakalabai... innalhamda.. wanaqmata..... " yang di pasang berulang-ulang kali disetiap penjuru Komplek Tabung Haji tu... hati sape yg x sayu?? ce citer?.. ce citer? (Y_Y)

Aku cube menhan air mate... tapi tak dapek la!! jatuh jugak.. ye la nk berpisah agak lame dgn ibu aku... slame ni tak pernah lngsng aku berjauhan dari ibu aku tu.. tibe2 ni kene jauh2 plak.. oowwhh.. sedihnye...

Ape pun aku berdoa semoga ibu ku tersayang mendapat Haji yang Mabrur, di permudahkan segala ibadatnya, diberikan ape yang terbaik buatnya & selamat kembali ke tanah air dengan selamat.. aminn.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Banyak Orang tak tahu 2

Dulu aku pernah buat satu entry bertajuk Banyak orang tak tahu... skang ni aku nk buat 2nd entry utk tajuk yg same... mende ni slow2 aku kumpul .. utk pengetahuan bersama... (~_^).. mungkin ade antara yang dah tahu.. cume tak ramai la..

1) Janggut Lelaki
- (ni KHAS utk org yg dh kawen kot) Janggut lelaki mampu MENYUBURKAN seseorang wanita jika mengenai tubuh mereka... wwo0oo!! Nabi Muhammad kn simpan janggut jgk... so percaye lah TIAP ape je yang Nabi Muhammad buat Mesti ade hikmahnye.. same ade kite tahu atau tidak... (~_^)
so para2 suami pakat2 lah simpan janggut yer...!


2) Daun Pandan
- Dalam keta korang MESTI ade banyak lipas kn? kn? kn? nak2 lak keta yang dah agak lame.. mesti ade nye.. tipulah kalau kate TAKADE.. so camne nk buat lipas2 tu BLAH dari keta korang? Senang aje (~_^) --->> amik Daun Pandan, potong halus2.. then masukkan dalam kain NET then ikat mati (rupenye akan jadi ala2 rupe sup bunjut tu).. then korg ltk la bwk kerusi keta.. Insyallah bkn lipas je.. sume serangge yg ade dlm keta tu akan keluar dengan SUKE HATI.. hahaha.. buat la dlm 2 ikat then ltk dlm keta...
aku dah cube... korang pn cubelah.. yang paling best.. keta x yah ade minyak wangi dh.. sebab keta tu dah bau wangi... cam ala2 bau bilik PENGANTIN .. hahaha


3)Mandi Hadas
- Banyak orang yg ditanya kedudukan mereka bila mandi hadas.. ada yang ckp mencangkung.. ade yg ckp berdiri tegak.. dua2nya adalah SALAH.. bile salah.. mandi kite TIDAK SAH, & bile tak sah maka kite sebenarnya sentiasa berada dalam keadaan tidak bersuci or in other words korang masih BERNAJIS.. Bile berdiri tegak air tidak mengenai bahagian tengah2 antara kedua-dua peha & bawah punggung, bile mencangkung.. air tidak mengenai bahagian lipatan lutut..

Cara yang betul adalah --->>> kedudukan/keadaan kita sewaktu mandi hadas adalah SEPARA CANGKUNG maksudnya JANGAN berdiri tegak & JANGAN duduk mencangkung. Pernah tgk citer P.RAMLEE? Tajuk SENIMAN BUJANG LAPOK? yang director Kemat Hassan tu suruh bujang lapok duduk.. tapi xde kerusi.. so bujang lapok tu buat2 lah duduk olok2..ingat? haaa ITULAH care sebenar keadaannya sewaktu mandi hadas.. bile air yg mula2 mengenai kepala kita, kedudukan kita adalah separa cangkung.. barulah air tu akan melalui SELURUH PELUSUH tubuh badan kite (^_^)

selamat mencuba!!


4) 80km/j
- Tahukah anda bahawa kereta yang bergerak melebihi 80km/j sebenarnya tayar kereta anda TIDAK MENJEJAKI TANAH??
haaaa... bahaye wo0o0.. tu pasal orang tak bagi dirve laju2.. huhu


5) 3 Hari
- tahu tak kenape orang salu cakap (dlm hadis pn ade kate) kalau gado & sampai tak bertegur JANGAN melebihi 3 hari.. tak baik.. tahu nape? sebabnye.. tiap 3 hari (isnin & khamis) semua malaikat akan mengangkat semua amalan2 kita ke langit untuk dikira..

so lebih kurang camni la maksud die.. kite JANGAN lah bagi malaikat angkat amalan2 kite yang tak elok tu.. bagi amalan2 yang elok2 aje... sbb tu sunat kite berpuasa Isnin & khamis... (^_^)


6) Makanan
- Bulan2 Syawal lepas mesti ada antara korang yang g open house kn? mesti ade antaranya yang sakit perot.. yang cirit-birit.. tahu tak kenape? sebab makanan yang terdedah MELEBIHI 6jam.. TELAH dijangkiti Bakteria.. & doctor pernah menasihati aku.. kalau nak g kenduri, rumah terbuka atau apa2 je majlis... datanglah awal mase makanan2 tu BELOM dijangkiti lagi..

kalau datang lmbt2.. makanan dah dijangkiti.. tu yang sakit perot lah... itu lah.. ini lah... (^_^)


7) Mulut Berbau
- Kerosakkan paru-paru yang disebabkan oleh menghisap ROKOK... sebenarnya salah satu PUNCA mulut seseorang perokok itu berbau... kerana paru-paru yang rosak akibat rokok akan mengeluarkan suatu bau yang sangat busuk.. sbb tu kebanyakkan perokok TEGAR mulut mesti busuk!! eeeuuuu... kepada perokok2 tu... bawak2 lah benti merokok..

Teringat dulu ade bace kt blog Imbobo tajuknye 'ape yang perempuan tak suke' kot... lupe dah tajoknye... salah satu yang perempuan tak suke adalah 'berada dalam pelukan seorang lelaki perokok' hahahhaa... rasenye BETUL kot... unless pmpuan tu jgk merokok.. so xde la die nk kesah mane pn.. kn?


8) Bagi Salam
- Pernah tak korg bagi salam tapi takde sape2 pun yang menyaut salam korang tu? mesti pernah kn? dalam hati bengkek jer mase tu kn? so pasni JANGAN bengkek2 dah.. korang HARUS tersenyum, sebabnye? Tiap Salam yang kite ucapkan tapi tidak dijawab oleh sape2... MALAIKAT yang akan menjawab salam kite tu... masya'allah..

Salam tu kan sebenarnya satu doa... so bayangkan malaikat keliling korg tu yang mendoakan korang? peeehhh UNTUNGNYE BADAN.. sebabnya doa tiap malaikat itu ALLAH KABUL..

so pasni JANGAN marah ek bile takde orang jawab salam korang... senyum jer.. sbb korg antara orang yang beruntung.. (^_^)


9) Jawab Salam
- Aritu aku ade tengok ceramah dalam TV.. ustaz dalam tv tu cakap... banyak orang yang jawab salam dengan salah... kebanyakkan orang akan jawab "wa'alaikumsalam".. itu salah ekk.. yang betul nye adalah..."wa'alaikumussalam"...

wallahualam...


10) Air Tulang belakang
- aku ade sorg auntie yang bekerja sebagai doctor.. kire sekarang ni die mmg Doctor pakar la.. bedah2 orang ni memang keje die.. Dulu die pernah belajar kt INDIA.. India ni memang terkenal untuk bakal2 doctor belajar kat sane.. sebabnye kat India ade banyak MAYAT FREE.. mayat2 free ni dorg akan gunekan utk belajar bedah..

Auntie aku ni pernah pesan kt semua sedare2 die... katenye.. kalau mane2 sedare kite sakit & doc nak amik Air Tulang belakang untuk buat sample nak selidik punca penyakit.. JANGAN SESEKALI BAGI...!! sebenarnya air tulang belakang kite ni TAK BOLE USIK LANGSUNG.. kalau doc kate utk itu lah.. utk inilah... itu TIPU! JANGAN PERCAYA!! amik je mende lain TAPI BUKAN AIR TULANG BELAKANG... Dorg nk amik air tulang belakang tu untuk kegunaan mende lain.. Semua doctor2 kat dunia ni dorg memang dah berikrar untuk TIDAK bercakap ttg air tulang belakang..

ingat dulu tok aku.. masuk hospital... then doc kate nk amik air tulang belakang.. adik-beradik mak aku ni mase tu tak tahu pape.. so bg je lah.. sbb die doc lebih tahu... x lame pas kuar sepital tok aku LUMPUH... then saje2 la gatal mulut tye kt auntie aku tu... then auntie aku terkejot.. tapi nk buat camne.. dorg dh amik/kacau dh air tulang belakang tu... smpi la tok aku meninggal..

Air tulang belakang tu sangat kuat utk menampung badan kite.. ye la sbb tulang belakang tu pun TUNGGAK/TUNJANG seluruh badan kite kn?.. so pasni kalau doc nak amik air tulang belakang JANGAN la bagi... serah je pada Allah S.W.T.. klu dah memang Allah takdirkan kite sakit..ko buat la camne pn.. maka tetaplah kite sakit.. klu Allah kate kite sihat.. maka sihat la kite... usaha & tawakal je lah... tapi jgn usaha dgn air tulang belakang... ok!!


SEKIAN (^_^)

p/s : letih aku kumpul2 kan info2 ni sume.. hik hik hik

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mohammed taha al-junayd



Pernah tgk video ni? aku rase video ni FAMOUS giler dalam FACEBOOK mase bulan puase tahun lepas... semua terpegun dengan bacaan budak ni.. termasuklah aku... so start dari hari tu aku pun punye lah carik sapekah gerangan yang mempunyai suara merdu ni...

cari punye carik... aku jumpa ade sorang budak lelaki name Ahmad Saud, bacaan die lebih kurang camni lah.. memang SAH2 aku ingat die.. rupenye bukan... tajok aku kat atas itulah nama die yang sebenarnya... MOHAMMED TAHA AL-JUNAYD.. dalam video ni.. die jadi imam mase solat berjemaah.. & mase ni umur die baru 14 tahun..


ni lagi video die... aku ni kalau dengar bacaan yang macam ni.. memang senang2 je aku bole menangih.. (T_T) sebab bacaan merdu macam ni bile dengar masuk terus ke hati & mampu menginsafkan hati2 manusia kalau selalu dengar... memang insaf gile bile dengar.. sayu je hati... (Y_Y) memang SAH aku donlod sume MP3 die... leh dengar kt umah.. kt dalam keta... kt opis JGN citer lah.. memang selalu dengar pun... tapi bacaan Ahmad Saud lah.. :P




DAN.... inilah die sekarang ni dah beso panjang... berumur 17tahun.. berasal dari Bahrin.

Kalau dengar suare Mohammed Taha yang merdu ni sampai bole buat kite menangis... cube bayangkan kalau kite dengar bacaan Nabi Muhammad S.A.W? or Nabi Daud... aku rase bukan menangis dah.. meraung agaknye (hihihi) sebab bacaan Al-Quran yang PALING merdu, mestilah Nabi Muhammad kannn dan selepas Nabi Muhammad adalah Nabi Daud.. aku tak dapat bayangkan kalaulah dapat dengar bacaan Nabi Muhammad... tah ape la jadinye kat aku.. huhu.. dapat dengar dalam mimpi pun takpe lah..

p/s: jatoh chenta aku dengan Mohammed taha al-junayd (^_^)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Niqab

Kerajaan Perancis telah mengharamkan pemakaian niqab dikalangan wanita di negara itu sejak April lalu & dua saman telah dikeluarkan terhadap wanita nagara itu yang memakai niqab.

OK.. bab ni aku kompius (not really la actually)... yang aku tau dalan Al-Quran kate wanita WAJIB menutup aurat KECUALI tapak tangan & muka... so maknenye muka kite orang perempuan ni takpe kalau tak tutup pun. Aku ade tanye kat seorang yang agak teror agame la... katenye "wajib tutup kalau mendatangkan fitnah"... ini aku tak bape setuju sebab aku rase manusia ni.. ko tutup muke ke.. ko buka muke ke.. fitnah tu tetap datang.. so ape kene mengene dengan muke? DAN yang aku tau.. orang2 arab ni kebanyakkan mereka pakai niqab sebab nak protect muka dorg dari habuk.. & mungkin dah terbiase pakai mende alah tu kat negare dorg.. so bile keluar mane2 pun terbawak2 la... tak gitu?

Aku tanye ibu aku plak.. katenye "kalau dalam Al-Quran kate tak payah tutup, buat ape kite nak pandai2 tutup plak? tak cukup lagi ke panduan dalam al-quran tu?". Dalam beberapa ceramah yang pernah aku g plak cakap "perempuan yang pakai niqab ni seperti BERLEBIH-LEBIH dalam berpakaian, sedangkan dalam ISLAM itu sendiri menyuruh kite umat manusia ni supaya sentiasa BERSEDERNAHA dalam SEGALA HAL termasuklah cara berpakaian"...



Islam tu mudah tapi kenape kite manusia ni suke sangat menyukarkan keadaan? Dalam citer kat tv3 tajok TAHAJJUD CINTA.. mase mula2 citer tu Fazura ni pakai niqab dan nak join Norish Karman dalam membela hak asasi wanita... tapi die telah di tegur oleh Norish Karman yang tak berape selesa dengan pakaian fazura yang berniqab tu.. jadi mereka telah berbahas sesama sendiri tentang pemakaian niqab.. macam2 hadith & ayat2 dari zaman nabi yang mereka keluarkan... and at last Fazura kalah dalam bahasnya menegakkan kebenaran memakai niqab.. then ape yang jadi? Fazura dah tak pakai niqab dah dalam citer tu...

Sooo.. perempuan2 kat luar sane tu.. tak payah la pakai nikab2 tu bagai.. bagi aku orang yang pakai niqab ni cam poyo pun ade.. heheheh.. jangan marah haaa...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Setem Upin Ipin terbaik dunia 2010


Koleksi setem khas Upin dan Ipin 'Traditional past time games with Upin & Ipin and friends' keluaran Pos Malaysia diiktiraf sebagai antara koleksi setem terbaik dunia bagi tahun 2010.

Pihak yang bertanggungjawab membuat pengiktirafan tersebut ialah
stampnews.com, sebuah gerbang web bebas yang mengemaskini koleksi setem dari seluruh pelusuk dunia.

Koleksi setem Upin & Ipin tersebut berada di tangga kedua dalam kategori 'Most touching stamps' setelah seri dengan setem 'Teddy Bear' terbitan German Post.

Pengiktirafan ini secara tidak langsung turut menaikkan martabat negara dan Pos Malaysia di mata dunia dengan usaha-usaha mencipta dan menerbitkan koleksi setem yang unik dan luar biasa yang mewakili imej dan jati diri Malaysia.


(^____^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

This is so0oo.. so0oo... GOOD!!!

i memang suke & salute giler dengan Dr.M ni... i like this video very much...!!!

(Soory ya!)



p/s: terbepolitik plak ptg2 nk balik ni.. wahahahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Segmen Kancil8349 : Pengalaman Korang Semasa Menghadapi Peperiksaan UPSR

klik to join (^_^)

OK... meh nak try ce citer... hik hik hik... aku dah tak bape ingat dah... al-maklom la.. dah lame giler kot... aku citer mane2 yang aku hingat je lah yer...

Aku amik UPSR mase tahun 1994, 17 tahun yang lepas...(tue dah aku ni sobona ehh) :P.. kat Sekolah Rendah Kebangsaan Gombak Utara... mase tu.... (issshhh lupe lah)... yg aku hingat... mase dalam dewan peperiksaan aku takde meniru... takde datang lambat... berpakaian lengkap sekolah... sume alat2 tulis ade... bag sekolah ltk kat ujung bilik darjah.. aku jawab peperiksaan dengan slumbernye... hihi... tu je la yang aku hingat... lain2 mapuh tak hingat dah... hehehe

Paling aku hingat mase Kem Motivasi untuk2 pelajar UPSR... berkemping kat sekolah sabtu & ahad... bile lastday kem nak tamat... kami semua diberi ceramah oleh ustaz kat sekolah tu... ceramah tu SANGAT2 sedih & kene ke kalbu semua murid2 TERMASOK lah aku... ramai yang aku tengok tundukkan kepala & menangis... TERMASOK lah aku... hihihi....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MISS UNIVERSE 2011

jatuh kepada......


Miss Anggola.. crown tu di sarungkan oleh Miss Universe 2010


Kalau kulit die putih.. aku rase lagi LAWO... sbb npk die mmg lawo... hihi... seswai2..!!


From Malaysia Deborah Hendry.... top 20 pn tak dapek



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

UNIFI


Semalam kat umah dah pasang UNIFI... waaaahhhhh... lajunyee!!! pasangnye semalam.. tapi sempat pakai baru harini.. sebab semalam ujan lebat... tah ape mende tah yang dorg pasang kat blkg umah aku tu tibe2 patah plak.... entena kot..(cam tv la plak) tros tak dapat line tenet...

Tapi arini dorg dah pasang balik dah.. wo00oHo0ooo...!! memang laju giler!!! tadi download mp3... dengan pantas... bedesup!!! abih download dah... cam sebelum ni pki streamyx.. pn OK jgk... tapi macam aku.. ade la kiesah sangat.. streamyx ke.. unifi ker... sebab aku ni RETI download mp3 aje... adik aku la gile sangat nak pakai unifi ni... sebab die nk download muvi!! hihihi... (kalau orang kementerian bace ni mampos aku kene saman... kot)

Alamak terbizi plak arini... tak sempat nak bace blog kawan2... huhu... time FREE nanti... aku layan blog korg ek ek ek.... (^______^)


Haaaaa... lagi satu berita BEST arini... BIL ASTRO DAH TURUN...!!! mule2 langgan kene bayo RM70+.. then naik RM80+.. then latest kenaikan kene dalam RM90+... tapi SEKARANG jadi RM60+.... hehehe... camni la baru nak sayang ASTRO... kikikikik

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sayangi Bahasa Ibunda

Berkenaan tajuk di atas... (^_^).. & tajuk ni seswai sangat2 buat Kancil 8349 sebab die cikgu kan.. kan.. kann..?

Haritu aku ade la tengok NONA kat tv3, dorg ade citer lah pasal penghargaan... penghargaan buat seseorang atas sumbangan beliau pada negara. Yang PALING AKU TAK PUAS HATI tu.. bole plak die sebut.. "apresiasi".... wut daaaa HELL???!!! ape masalah kalau guna perkataan "penghargaan?" mati ker? aku sebenarnye BENCI sangat2 bile BAHASA INGGERIS di MELAYUkan.. ape kite orang Malaysia ni dah tak cukup perkataan ke sampai nak memMELAYUkan bahasa inggeris?

Menteri Kebudayaan & Kesenian - Rais Yatim kalau tak salah la (aku ni x kose nk ingat name2 menteri ni.. terok tak? hihihi) salu buat kempen suruh orang2 Malaysia ni Sayangi Bahasa Kebangsaan.. tapi yang jadi sebaliknya... aku tengok makin banyak plak bahasa inggeris yang di melayukan...

antara yang aku hingat buat mase ni :
conclusion - konklusi
innovation - inovasi
appreciation - apresiasi
variation - variasi
adoption - adopsi
information - infomasi
composition - komposisi
adaption - adaptasi

(ape lg ekk? bile nak ingat.. time2 ni la nk lupe plak... isshhh.. banyak lg sbrn nye)

kenape nk melayukan bahase inggeris? kenape & mengape? aku sangat2 benci ekk... sampaikan satu mase tu, aku dah tak tau dah ape maksud bahase2 tu... cth la perkataan innovation.. bile aku check maksudnya dalam bahasa melayu bermaksud innovasi... so ape maksud innovasi? serius aku memang tak tahu ape maksud tu innovasi tu... ke aku yang memang lembab? :D hissshh...!!


sape lagi yang nak sayangkan bahasa kite kalau bukan kite sendiri

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

senangkan jadi lelaki...

"Senangkan jadi lelaki...." .... ...... ...... ......... .............. ................ .............

Tiap2 ari balik keje aku akan lalu kat area Bas Station Pekeliling tu... sebab opis aku dekat2 situ jer, aku pegi & balik keje pun naik LRT (station Titiwangsa)... sebab nak elak jem.. hihi.. kalau dari umah aku kat cheras tu nak ke opis aku ni, jem jangan cakap la... so naik lah LRT...

Kat Bas Station Pekeliling ni bukan bas je banyak.. teksi pun banyak.. mungkin sebab senang bole dapat banyak pelanggan kot...

Then ade satu bahagian jalan tu, betul2 depan tangga & escalator yang nak ke tempat pembelian tiket LRT tu... bile aku lalu.. hidung aku mesti di hidangkan dengan bau yang sangat HANCING..!! so tiap kali lalu sane.. aku akan tahan nafas aku... BUSUK SIOT!!! then pernah terdetik dalam hati aku... "ni mesti ade antara pemandu2 teksi or mangkok2 mane tah yang jadikan tempat tu tempat buang air kecik.." dan semestinyalah kaum ADAM la kan? kan? kan? aku bole terpikir camtu sebab... memandangkan kawasan kat tepi tangga tu yang agak terlindung dengan BOARD besar yang nunjuk arah untuk pengguna2 yang nak menaiki LRT.. kene plak belakang board tu ade semak2.. so aku rase lagi senang lah 'mangkok' yang tak bertamadun ni melepaskan hajat keciknye...

DAN ternyata sangkaan aku TIDAK MELESET... pernah sekali tu aku lalu (nk blk keje).. aku TERnampak seorang LELAKI yang berpakaian pemandu teksi (kemeja khas untuk pemandu2 teksi bewarna putih) tengah buang air kecik kt belakang board tu... aaarrrggghhhh!!!! tu pasal aku gelar dorg tu 'mangkok'.. "akai ada ka???" ... padahal kat area tu ade PUBLIC TOILET kot... dekat giler kot... apesal tak gune? sebab kene bayo? 20sen? 30sen?

so.. senangkan jadi lelaki? kencing berdiri pun slumberr jerrr & actually bukan sekali tapi banyak kali jugak la aku selalu TERnampak mende2 macam ni... & bukan kat situ je.. tapi kat tempat2 lain jugak... eeeuuu... PENGOTOR giler...!! kalau agama lain tu aku tak bape heran sangat la.. tapi STILL PENGOTOR & TAK SENONOH... kalau yang beragama Islam tu plak?? tak MALU ker? sedangkan dalam Islam sangat2 mementingkan kebersihan, dah kalau kencing pun merata, memang SAH2 la tak cuci.. air takde..!! huhu...

Tahu tak..?? (DARI SUDUT ISLAM) macam mana syaitan2 yang 'sakit' nak MENYEMBUHKAN balik keadaan mereka??? anda tau? salah satu caranya adalah MANDI DENGAN AIR KENCING MANUSIA YANG BERDIRI... so sebenarnya tak kire lelaki atau pun perempuan, terutamanya yang beragama Islam... MESTIlah kencing duduk..!! perempuan biasenye memang duduk la kan... tapi lelaki? sedangkan kalau masuk tandas lelaki pun mesti ade mangkok tandas KHAS untuk berdiri... kan? kan? kan? so memang SAH la kebanyakkan LELAKI kencing berdiri... (patotlah syaitan makin KUAT sebab sentiasa dapat 'UBAT PENYEMBUH')....

.... * Maaf sekiranya ayat2 diatas agak kasar *.... (^)_______(^) ....


SENANGKAN JADI LELAKI????
(kacak plak mamat ni...) ♥♥♥♥ (^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BOSS oooooohhhh boss!!


i HATE my boss!!
i HOPE i can be his BOSS!!


p/s : waahhh.. sekepong LONDON aku...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kene PANAH PETIR baru ko tau!!

aku tak tau la ni anak sape.. tapi memang MALANG PEROT MAK DIE NGANDUNGKAN die..!! teringin plak aku nk tye mak die..."mase mak cik ngandungkan anak makcik sorang ni.. agak2 perot panas tak?"...

Kalau orang yang baik2, die akan cakap... "Semoga Allah beri hidayah kat orang ni.." tapi kalau aku plak, aku akan cakap... "mintak2 la ko kene panah petir bile mulut ko tengah cabul cakap/type mende yang bukan2 tu.. supaya menjadi pengajaran kat semua MANUSIA.."!! kuarang ajar & biadap sangat2!!

dah murtad ke ape mamat ni?? nauzubillahi minzalik... dah la cam bapok bajet ensem... eeeeuuuu..!!! tapak kaki kuda lagi cantik dari mamat ni... (iissshhh.. geramnye!!)












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salahkah Lelaki tengok buah dada wanita?

Tadi aku berblogwalking kat blog Zul Fattah, tibe2 ternampak entry kat page die seperti tajuk aku tu, rase cam BEST je nk share kat semua pembaca Blog aku ni (mungkin jgk ade yang dah bace kat blog Fattah tu, tapi takpe lah nak share jugak.. hihihi...) so pada yang belom pernah bace & kalau korang nak tau ape citer pasal tajuk aku tu... jom kite skodeng blog Zul Fattah --->> sile Klik saye (^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ESOK keje!!! aaarrrgghhh!!!

adooii... kenapa? kenape? kenape cepat sangat dah nak keje balik ni??? nak CUTI LAGI!!!!... menyampah!!! menyampah!!! hehehe... aku rase bukan aku sorang je rase camtu... banyak lagi yang seangkatan dengan aku bile memikirkan esok kene masuk keje balik...(pada yang stat keje esok la)... boring kan? kan? kan? ... nak cuti panjang lagi pun.. buat rugi cuti aku je kang.. sebab cuti nak pakai untuk mende lain plak.... haihh...!!

Bulan Rmadhan pun dah abih dah... so? BACK to NORMAL again.. tak best nye... Ramadhan jugak yang ABSOLUTELY the BEST!! sebab dalam 1 bulan tu macam2 ade.. ade solat terawih.. ade khatam Quran... ade kiamulai... ade makan sahur.. ade buka puasa... ade baazar Ramadhan... ade SALE sane sini (~_^) hik hik hik!! bulan2 lain ade mende tu sume dalam 1 bulan? ade? ade? haaaa takde... takpe lah!! tunggu tahun depan plak sambut Ramadhan... (tu pun klu umo panjang lerww)...

Teringat bulan Ramadhan aritu... syoknyee!!! buka pose sane sini... banyak tempat berbuka.. tapi aku cume masukkan 2 gambar ni je lah yer.. memandangkan ade 2 orang blogger kat dalam gambo tu...pic ni mase berbuke dengan sal (QueenofButterfly) & pise (silance is bliss)... hehehe...!! cukupla tu kan...? :P


bile tengok pic ni.. memang JELAS giler muke Ammar nampak sejibik cam ko Sal.. hihihi


ni tengah tunggu mase je nak ngapp!!!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

akhirnye!!!

hehehe... finally aku jmpe care nk type blog pki hp ni... wahaha! nak dekat 2 hari jgk la try x dpt2..hihi
thn ni aku beraye kat raub pahang... not bad la.. drpd raye kt kl kn? kn?

mlm raye pertame kami men mercun.. mercun yg org buat mase smbt thn baru tu la.. bukan mercun..tapi bunge api la..ade la dlm 10min jgk bunge api tu kuar..hargenye rm108.. bg aku mhl jgk la.. kire cam ko bakar duit sesaje je..huhu
sambil men bunge api + mercun.. kami piknik kt dpn umh.. bakar satay.. hahaha... sempoi gile..

hari ni lak..g mandi air terjun..hihi... best wooo.. name tmp tu lata lembik.. bole plak men buaye2!! kikiki... macam budak2 je.. (~_^).. xpe la sesekali membudakkn diri.. sementare tgh bujang ni kannn.. dh beranak pinak kang susah plak.. kekeke...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Raye!!


Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
pada seluruh umat Islam di dunia yang bace blog saye... (~_^)

Semoga Aidilfitri tahun ini lebih memberikan sejuta makna pada semua... & berhati-hati di jalan raya..!!

-->>> ho! ho! ho! balik kampung<<<---

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Syoknye!!!!



26 Ramadhan.. lagi 4 ari nk raye... aku memang dah takde hati langsung nak keje... nk buat new post pun tak tahu dah... hehe.. yang penting aku NAK BALIK!!! hihihi

Tengah boring2 ni sempat plak aku design kad kawen.. hahaha.. errkk!! bukan aku punye lah... sepupu aku.. hehehe.. kad kawen katun2... orang2 sekarang kan dah lain.. ye la sebab kalau sebut kad kawen mesti orang fikir ade cincin? ade tepak sirih? ade dauh sirih? ade tanjak? ade keris?? aahhh dah boring dah sume tu... old feshion!! kikiki

aku nye design lain la sikit... (~_^) & aku rase ramai dah yang buat kad camni... hehehe...
Well... ikotkan aje ape client nak.. die nak katun..? kite bagi katun.. die nk tepak sirih.. kite bg tepak sirih.. :D


Design 1


Design 2


Design 3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

POLISH CHICKEN

agak2 kalau korg tersempak dgn ayam ni ape korg buat? TANGKAP LAA!!!! "goreng pun sodap" kikikik

haaaa.. GEMPAK tak pic tu? name ayam tu ade lah seperti tajuk diatas.. POLISH CHICKEN.. ayam ni benar2 wujud ek dan tergolongan dalam golongan PALING SUSAH NAK JUMPE & hampir pupus... hehe..

aku sebenarnya terpegun dengan kegarangan wajah ayam ni... pehhhh!! giler garang... lagi satu yang buat aku tertarik menarik da bom tu sebab bulu2 kat pale die tu... dengan bulu2 tu buat ayam ni nampak cam belagak & bangge dengan kecantikkan yang die miliki... hehehe.. ala2 sifat yang ade kat burung merak la... hihihi

Aku ni dah xde keje lain kot.. AYAM yang aku citer?? ekekeke.... ape pun ESOK LAST DAY keje.. Wo0oHo0o0o..!! tak sabo nak cuti dah.. hati dah takde kat opis ni.. hati ade kat cuti.. hahahaha!!


lagi 5 hari je nak raye ni... hehehe...
(Y_Y) bakal merindui Ramadhan....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

minah pakai tudung

kat opis aku ni aku rase dah berminggu2 dah aku xde keje.. bosan la plak bile makan gaji bute ni... hehehe (tapi kadang2 suke la jugak) :P ... so oleh kerana aku ni tersangat lah free, so biase la aku berjalan-jalan makan hangin dalam dunia maya ni... seb bek makan free tak yah bayo, kalau tak maunye pokai aku asik jalan2 jer.. ekekekekeke

Tadi aku ade jumpe satu blog KHAS, keje penulis blog tu HANYE nak kutuk minah2 pakai tudung, siap tulis lagi kat blog die, lebih kureng camni "blog ini hanya untuk perempuan bertudung pendek yang nampak dada, pakai baju ketat, berlengan pendek, berbaju pendek, berkain belah dll.. kalau korang rase korang tak buat mende2 tu, jangan risau, korang takkan masuk blog aku"... amboiii... kemain lagi ko ek.. belagak giler...??!!

Memang la kadang2 aku pun sakit hati tengok minah2 pakai tudung ni.. pakai tudung tapi kain berbelah, bile berjalan memang sah2 la nampak betis..(gebu sgt ke betis yg nk tunjuk sgt tu?).. pakai lengan pendek, pastu tudung tu pun adoii.. punye la pendek, ngam2 tutup leher jer.. bahagian dada terpampang... memang aku tengok aku jadi sakit ati, tapi nak kutuk lebih2 buat tambah dose aku je plak, so baik la aku diam jer..kan? kan? kan? mereka pun manusia jugak, mungkin mereka tak paham maksud bertudung tu sebenarnya.. aku ni pun kadang2 terkutuk jgk (dalam hati la) tapi cepat2 aku sebut "astaghfirullahalazim".. then aku diam je lah... (itu antara proses aku nk jage mulut + hati) (^_^)

OK itu citer minah yg bertudung yang tak tutup hijab, tapi ni ade plak lagi satu blog, keje die kutuk minah2 yang pakai tudung merepek2 yang terlalu berfesyen.. ya Allah itu pun jadi hal ke??? tudung cam rumpai laut la.. macam2 lagi die sebut... addoii.. JANJI kesemua hijab die TERTUTUP.. lantak mak abah dorg lah nak pakai tudung camne pun... mintak duit kat ko ker? susahkan ko ker? yang ko tu susah lebih tu pehal? ape lah masalahnya kami yang bertudung ni? dose ke pakai tudung berfesyen? kalau dose skali pun.. nape? nak SHARE dose? nak SHARE seksa kubur ker? ko tu hebat sangat ker nak kutuk2 orang? silap ari bulan orang2 kesayangan korg sendiri yang buat camtu baru ko tau..

Bengkek je hati aku bace blog2 BONGOK tu!! mulia sangat ke dorg tu? habat sangat dah kedudukan disisi Allah? ape la malangnye perempuan2 yang bertudung ni, pantang silap.. tros kene!! Itulah cobaan dalam menjalankan ibadah Allah didunia ni.. tu pasal lah dalam islam pun memang di suruh SENTIASA BERSEDERHANA DALAM SEGALA HAL... so kalau kite ikot panduan tu, memang insyallah kite akan terlepas dari kutukan2 tu sume.. kan? kan? kan?

Sesungguhnye guide line dalam Islam tu memang dah cantik sangat dah untuk manusia guna dari dulu sampai sekarang, tinggal manusia tu sendiri je yang mau ikot atau pun tidak.. kalau ikot insyallah terselamat dari segala fitnah.. kalau tak ikot jadi macam yang aku citer kat atas tu la.... (-_-)


jom same2 carik Lailatul Qadar...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lahir bayi di sekolah

TUMPAT: Curiga terdengar tangisan bayi dari sebuah bilik asrama sebuah sekolah agama dekat Pasir Pekan di sini, membongkar rahsia kelahiran seorang bayi lelaki masih bertali pusat yang dilahirkan pelajar tingkatan enam .

Kejadian kira-kira jam 10 pagi itu disedari seorang pekerja sekolah terbabit selepas pelajar perempuan berusia 18 tahun itu ditemui bersama bayi lelakinya yang baru dilahirkan di atas katil dalam bilik asrama tingkat satu bangunan itu.

Pelajar berasal dari Pasir Mas itu dipercayai melahirkan bayi di dalam tandas sebelum membawa anaknya yang masih bertali pusat ke dalam bilik tidur asrama sebelum terlantar akibat keletihan.

Pelajar terbabit dikatakan pernah mengadu sakit perut pada malam sebelum kejadian, namun dia mendakwa hanya sakit senggugut sebelum dipercayai meminta kunci bilik daripada pengawal keselamatan untuk naik ke bilik asrama.

“Dia pernah mengadu sakit perut kepada rakannya, namun bila ditanya dia kata senggugut, malah rakan-rakanya tidak mengesyaki apa-apa dan turut terkejut ," kata sumber.

-----------------------------------------------------------------------------------

Aku sebenarnye sangat PELIK.. camne kawan2 minah tu bole tak perasan minah tu mengandung? perot tak beso meh? pelik cukup pelik, padahal yang aku tengok mane2 pmpuan kalau mengandung perot sure beso gilenye....

Banyak kali dah aku dengar citer macam ni, dulu ade sorang pmpuan sakit perot, so die g toilet, ingat nak buang air beso, sekali tekejot yang kuar sorg baby... hhaaiiiyyyoooo!!!

PELIK SUNGGUH PELIK!! camne bole tak tahu mengandung? 9 bulan putus haid takkan tak perasan kot..? 9 bulan MENGANDUNG perot tak buncit meh? STILL KEPELIKKAN!!!

Melainkan perempuan2 tu berbadan gemok.. so mungkin tak perasan sangat tang perot tu, sbb orang2 berbadan gemok ni perot memang beso.. (hehehe.. sorry to say).. TAPI still pelik sebab ko tak perasan ke ko putus haid? addoiiii...

p/s : hidup ku masih di selubungi MiSTeRiIIiiiiiIIiii.... (-_-)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SEMINGGU je lagi!!

Korg dah bayo zakat ker? klu blom.. bayo la cpt2 yer :D


WuUUuhUUuUu... lagi seminggu je lagi nak raye.. aku dah xde HATI nak keje.. pale otak ingat nak cuti je lagi ni... hahaha (keterujaan aku mengalahkan budak2 la plak) (^_^).. ala rilek la setahun sekali je kite nak raye mestila teruje.. hari ni aku bawak 3 CD lagu raye.. ha ha ha.. aku nak psang kuat2.. bagi sume orang xde hati nak keje jugak.. ekekekek (gelak jahat)

Semalam aku & ibu aku g mesjid Shah Alam... waaahh.. bole tahan kemeriahan dalam mesjid tu.. ade orang berjual-jual kat perkarangan mesjid tu.. pastu ade tazkirah dalam mesjid tu... pastu nampak la ade budak2 lelaki (mungkin dari sekolah tahfiz kot) dok tepi2 dewan solat kat mesjid tu... pakai jubah putih & bersorban sambil membaca quran.. tapi ade jgk yang tidur.. hihihi... ade jugak yang hanye tengok2 orang yang lalu lalang (mungkin rehat kejap kot) tapi masing2 memang ade al-quran kecik kat tangan dorg.. seronok je tengok budak2 tu.. sejuk perot mak dorg kn? kn? kn?

tengah jalan2 tu... ade nampak satu jubah... alamak aiiii... cantiknye.. (bagi aku cantik la).. jubah tu very simple, xde labuci2, xde bunge2, xde renda2.. sume takde!! kain jubah tu pun xde bunge2.. xde corak2.. cube korang imagine.. cantik ke? ape pun xde... hehehe.. jubah tu bewarna itam/coklat gelap/biru gelap ade garis2 yg sgt halus bewarma putih.. yang buat jubah tu cantik sebab design die.. very simple but very nice.. harge RM169 .. makcik tu kate last bole bagi RM150... TAPI MALANGNYE...!! GAJI TAK MASOK lagi... huaaaaaaa...aaaaa (T_T)

Dapat gaji nanti nak g beli...gaji dapat minggu ni... tapi tu pun kalau sempat lagi la nak g mesjid shah alam tu... HuaAaaAaAaAaa!!! sob! sob! sob! (Y_Y)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Segmen Pecah Perut Alepridz

Segmen ni cam best jer... memang agak pecah perot jugak la.. so ape kate tengok plak jawapan aku yang agak2 macam best ni (^_^)



Jawapan aku :

Aku menari dengan mak mertua aku sebab aku tak tahan

eerrrkk... menari dengan mak mentua? aku tak kawen lagi macam mane nak menari dgn mentua ni? huhu... xpe lah.. kalau korang nak tengok plak jawapan korg.. klik la kat header tu (^_^)

manusia yg aku nk COP (tag)
Sal
Pise
wanie
IMBobo



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mana MAK????

Citer ni sangat2 sedih... mengalir air mate aku bace.... (T_T)


Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.


Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.


Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.


Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya ' Mana Mak?"


Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.


Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.


Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.


Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.


Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."


Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.


Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.


Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.


Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.


Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.


Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."


Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.


Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.
Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.


Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa
. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

ni ibu saye.. (^_^) die lah papa, kakak, bes fren, pendengar setia, penasihat, ustazah (byk lg lah)..
camne saye sayang ibu saye?
• selalu doakan kesejahteraan ibu
• salu tolong ibu buat keje2 umah
• bile ibu boring dok kt umah tu & ajak jalan2, bawak aje even letih
• cube jadi anak yang solehah, sebab hanye anak2 yg soleh & solehah je yang bole tlg mak & ayah kat akhirat nnt
• cube gembirakan hati ibu
• (PALING best) menjadi tempat ibu mengadu (^_^)
• Ape yg ibu masak, itu lah yg aku makan..





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saya Mahu Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga dari Eyriqazz.Com

Sile klik picture utk join.. :D

Oleh kerane dah kene Cop Mohor (Tag) dari bes pren aku QueenOfButterfly so aku pun dengan suke hati & senang hati join jo lah.. (^_^)

Klu sal pening sape nk tag.. aku lagi pening.. dh la aku nye follower tak banyak cam die.. tapi takpe lah,.. aku try je lah Tag dorg tu.. huhu

1) Wanie
2) Cik Bell
3) Permata biru

Selamat berjaya!!! (^_^)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Memori Mercun

Tinggal lagi 12 hari Ramadhan nak berakhir... waaahhh sedihnye... (T_T) ape yang kite dah capai setakat ni dalam bulan Ramadhan? harap2 banyak la hendaknye yer.. (~_^)

Cam biase tiap pagi aku akan selak paper dari m/s 1 sampailah m/s akhir.. 2 orang lagi ilang & melecur tangan sebab main mercun.. adeeiii kan dah kate.. JANGAN MAIN MERCUN.. ketegaq sungguh!! tu dah hilang jari amacam? best x? huhu..(jahatnye ayat aku) bukan ape.. deorang ni selagi tak kene tangan sendiri.. selagi tak masuk sepital.. selagi tak berbungkus tangan tu.. selagi tu la deorang ni degil nakkk jugak main mercun yang bahaye2 tu... main bunge api je dah la, tak pun main mercun bodoh2 je dah la.. JANGAN terlebih kreatif, letak dalam buluh lah, letak dalam tin, letak dalam botol meneral.

Tapi dulu.. haaa ni nak citer kes mase aku kecik2 dulu main mercun & bunge api kat kg. Binjai, Bayan Lepas, Penang. Biase la kami semua sepupu sepapat dah kumpul ramai2 tu.. kami main bunge api ramai2, main mercun ramai2.. ala mercun bodo2 tu jer.. name mercun tu kalau tak salah aku mercun naga & mercun padi (tu je la yang kami berani nak main :P). Nak dijadikan cerita, adik aku ni, mase main2 tu die pakai baju melayu, so die simpan la mercun padi tu dalam poket baju melayu die, tah macam mane tibe2 mercun tu meletup SENDIRI dalam poket baju melayu tu... ape lagi menjerit la sorang2.. ibu, papa, mak2 & pak2 menakan aku dalam umah semua keluar bile dengar kami menjerit..

Papa aku la paling panik bile tengok adik aku menangih.. satu2 nya anak lelaki die kene bahana mercun... melecur jugak lah peha putih gebu adik aku tu.. sampai sekarang lagi parut tu ade.. so ape lagi sorang2 kene soal la, camne kami main? ade main gurau2 baling mercun ke? macam2 lah kene soal, tapi ape yang die soal tu memang kami tak buat! kami ni plak tak kreatif bile main mercun, memang dengan cara berhemah giler, main bodoh2 jer... hihihi... mercun tu memang macam tibe2 meletup sendiri.. SO setelah ibu, papa, mak2 & pak2 menakan dengar cerita2 kami.. dorg pun buatlah kesimpulan...

Mercun dalam poket baju melayu adik aku tu tibe2 meletup kerane..... mungkin terkena percikan bunga api yang kami main, sebab biase la budak2 ni bile main bunge api kan suke main pusing2... ko pusing sane.. aku pusing sini.. kami plak main dekat2 sebab ruang legar umah tok aku tu xde la beso mane pun.. tapi cukup la untuk kami semua sepupu sepapat main bunge api ramai2.. tapi jarak antara kami memang agak dekat la.. so itu la kesimpulan yang dorg buat, xde sape pun yang salah.. papa & tok aku hantar adik aku g klinik malam tu.. tapi pastu x serik, main lagi.. haha.. tapi ibu & papa aku salu pesan la.."main tu baik2 sikit, jangan duduk dekat2 sangat & JANGAN simpan mercun tu dalam baju, letak je kat luar".. (^_____^)


p/s: aku ni sebenarnye nak buat citer pendek jer, tapi salu jadi panjang jugak... ishh.. ishh.. isshh.. ade ke patot? :P


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

banyak orang tak tahu

1. Bersin
- Allah sangat menyukai bersin, jadi bile nak bersin maka sebutlah "Alhamdulillah"... & jika kite mendengar orang yang bersin, hendaklah kita mendoakannya dengan menyebut "Yarhamukallah".. mendoakan orang yang bersin adalah fardu kifayah & sunnah nabi (^_^)

2. Menguap
- Allah PALING bencikan menguap, jadi disunnahkan menahan/menutup mulut ketika menguap, kerana hal itu datang dari syaitan & bile kite membuat bunyi-bunyian ketika menguap, kita akan ditertawakan syaitan..
(kirenye cam kite dah ikot die la tu, jadi geng die.. nk ke?)

3. Membaca Al-Quran
- Membaca Al-Quran sekurang-kurangnya DUA HELAI sehari mampu menjaga/memelihara kite daripada NYANYOK bile dah tua nanti.. even umo 1000thn pun.. insyallah kite takkan nyanyok, sebab al-quran yang kite bace sehari2 tu telah 'menjaga' kite..
(2 helai tu cume amik mase dlm 15-20 min je, bace novel berhari2 bole plak?) :P

4. Isteri
- Dalam Islam seorang isteri TIADA HAK untuk bertanyakan kemana suaminya mahu pergi..
(maknenye kalau suami nak kuar umah, kite [isteri] takde hak lngsung nak tanye mane die nak pergi).. kenapa? SEBABnye... (lihat no.5)

5. Suami
- Dalam Islam seorang suami WAJIB bagi tahu tahu isterinya setiap kali die hendak keluar rumah... "yang.. abg nak g cokit jap"... "ling.. aku nak g beli cekodok depan umah sat"...
(sebab tu isteri takde hak sebab wajib tu dah jatuh kepada suami)

6. Kurma
- Kita semua tahu kurma banyak khasiatnya, makan lah kurma 7biji sehari.. Tapi kali ini KHAS untuk wanita... makan kurma mampu menguatkan/menjaga rahim..
(kalau mana2 wanita yang selalu keguguran tu, elok sangat amalkan makan kurma ni)

7. Aidilfitri
- SUNAT memakai pakaian bewarna HIJAU ketika nak menunaikan solat sunat aidilfitri...

8. Aidiladha
- SUNAT memakai pakaian bewarna PUTIH ketika nak menunaikan solat sunat aidiladha...

9. Nabi Muhammad s.a.w
- Sebenarnya setiap kali kite mendengar orang sebut "Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wa sallam"... kita WAJIB menjawab balik dengan menyebut "shallallahu 'alaihi wa sallam".. tapi kalau orang tu hanye sebut Nabi or Nabi Muhammad, tak payah la kite jawab..
(aku pun baru tahu tahun lepas bile aku tengok citer Flag of Truth kat Astro Oasis, kisah perjalanan hidup Nabi Muhammad dari kecik sampai la beliau meninggal dunia)

10. Gold & White Gold
- Sekarang ni kalau nak kawen or tunang hampir semua sebuk beli emas putih kn? kn? kn? "maka mereka dalam golongan yang rugi".. kenapa bukan emas? ade yang kate "old fesyen" adoii ruginye.. dalam al-quran or hadis (aku dah lupe) ade ckp.. "diakhir zaman nanti hanya 2 perkara yang laku/tak rugi memiliki iaitu EMAS & TANAH".. emas putih TAKDE NILAI, sebaliknya EMAS sangat2 bernilai..
(kalau nak citer pasal emas & emas putih ni panjang sangat2.. korang siasat lah sendiri kenapa sekarang ni emas putih lebih di pandang daripada emas, ape motifnye??..)


video penerangan seba sedikit pasal emas...
(kalau rajin cube korg search sendiri pasal citer pasal emas & yahudi)


aku bukan ape.. kite ni orang islam, suke sangat tiru bulat-bulat ape yang orang barat tu buat, padahal tiap ape je yang dorang tu buat BIASEnye ade niat sebaliknye, niat menghancurkan umat islam tu sndri... wallahualam..

11. lelaki & inai
- Tahu tak sebenarnye lelaki HARAM memakai inai walaupun hanye 3 jari? Inai adalah perhiasan wanita, jadi ape2 saje perhiasan wanita yang dipakai/ditiru lelaki maka haram hukumnya, termasuklah memakai rantai...


12. KERETA TERKUNCI
-Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yan g menggunakanl
system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yan g berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm (satu kaki) dari kereta yan g terkunci itu.

Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan
pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.

Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yan g
anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


p/s : penat aku type..!! huk huk huk (^_^)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS