Geng bas sekolah (^_^)

kita penyebar FITNAH!!

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)

hehe.. tu mukadimah je tu... (^_^).. ape yg aku cube nak sampaikan sebenarnye adelah tentang kite semua ni... OK aku nak tanye.. sape yg
TAKDE FACEBOOK? ade? ade? haaa.. tau dah MESTI TAKDE.. kan? kan? kan?... semua orang ade facebook dak? mesti banyak antara korang yang selalu SHARE ape2 kat facebook tu kan? ni nak citer pasal sharing2 ni lah...

sebenarnya korang tau tak ape masalah sharing2 ni? ce teka.. ce teka...(kikikikikiki) .. sebenarnya sharing2 ni
bagus KALAU mende yang kita sharing tu adalah bende2 yang BERMANAFAAT untuk semua.. untung2 pahale kite share jgk same2.. kan? kan? sebab kite dah sebarkan ilmu Allah ni.. TETAPI MALANGnye betape banyak yang aku tengok kat facebook tu.. mereka keep on sharing mende2 yang die (orang yang share tu) sendiri tak tau betul atau tidak.. main syok sendri nak share je...

Korang tau tak...melalui internet ni betape banyaknya FITNAH yang dah tersebar & yang dah korang sebarkan?... dan korang tau tak bile korang dok
klik share... secare TAK LANGSUNG korang telahpun MENJADI AGENT PENYEBAR FITNAH...?? nauzubillahiminzalik...

Aku dulu pun camtu jugak... men suke2 hati je nak share2 mende yang tah pape.. mende yang aku sendiri pun tak tahu.. tapi saje je syok nak share sebab kononnye itu betul la tu... yang buat aku tersedar tu sebab.. aku pernah share cite fitnah pasal ustaz azhar idrus kt facebook tu lah.. ustaz FAVORITE aku tu.. walaupun ape yang aku share tu sebenarnya adelah PEMBETULAN atau JAWAPAN terhadap FITNAH kat ustaz tu... tapi ade dalam 2-3 makhluk Allah ni tegur aku.. katenye "tak payah la share, even mende tu adelah pembetulan or ape pun... bile awak share.. secare x langsung, awak dah menjadi agent penyebar fitnah tu.. baik delete je..." SENTAP!! aku dibuatnye... tros aku DELETE!! & aku terpikir sekejap, dalam hati aku cakap..." Ya Allah.. selame ni yang aku dah share2 tu... rupenye aku dah jadi penyebar fitnah...?? astagfirullahalazim!!!!" ...... so sejak dari tu... aku TAK PERNAH share ape2 lagi kat facebook tu... ape yang aku share adelah citer yang TAKDE kaitan dengan FITNAH dah.. aku TAKKAN share mende yang sia-sia.. aku HANYE share lawak2, citer sedih2 psl kehidupan ataupun ILMU2 jer, fitnah2 citer psl sape2 ker.. SORRY!! aku takkan share...tp tu pun kalau aku nak share lah... biasenye aku mls nk share2 dah (^_^)

sekarang ni banyak fitnah.. terbaru pasal kes DSAI ni.. pasal NIK AZIZ lah.. pasal ARTIS2... pasal PERHIMPUNAN HARAM... perhimpunan HALAL.. pasal POLITIK...pasal NAJIB.. ape yang dorang share tu pun banyak dari blog2 orang lain, orang tu pulak cakap mengikut pandangan dorang sendiri & for sure die akan condemn pihak yang die tak suke tu, macam2 lah die cakap & korang plak bile pandangan tu same dengan korang.. korang mule la share.

Korang tahu tak dunia akhir zaman ni banyak terjadinya FITNAH? tau sebab ape? KITE lah PUNCA nya... camne tak banyaknya fitnah kalau tak banyak si penyebarnya??... KITE lah... KITE ni... KAU... AKU... MEREKA... SEMUA KITE ni...
dan disebabkan kesedaran aku tu jugak... aku dah tak banyak berstatus kat facebook tu, lagi banyak aku update status.. lagi banyaklah mende sia-sia yang aku buat... lebih baik aku banyak DIAM ... (^_^) sebab aku tak mahu hati aku menjadi keras & kering... "dan diantara orang2 yang jauh dari Allah adalah orang2 yang keras hatinya... orang yang keras hatinya adalah orang banyak bercakap perkara yang sia-sia.." jadi peliharalah mulut kita kalau kita nak selalu DEKAT DENGAN ALLAH... macam mana nak jaga mulut kite daripada bercakap perkara yang sia-sia? selalulah BACA SURAH ALAM NASHRAH.. insyallah mulut kita akan terpelihara.... insyallah...!!




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

QueeN TerataI said...

haaaaa sebab tulah aku ni jarang skali buat sharing2 tu melainkan ilmu2 atau pengetahuan2... bab2 melibatkan org lain.. aku x berani.. lbh baik aku post psl diri aku sendiri.. hehehehe

Kancil 8349 said...

apa yang kita taip kena berhati2...apapun terima kasih berkongsi maklumat...

ciK LyndaWawa said...

takpe..pendapat masing2.......=]

Don Juan de Markobang said...

baik duk diam je...baca wall org..pastu snyum2...mcm org sewel..hehe

Anak Wak Mail said...

tu la,,kat fesbuk tu kadang2 yang tak betul pon jadi kecoh..hehe..

saya tade fesbuk..:P

ekabukanmakcikkau. said...

hermm kalau share news pasal liverpool comel comel pong tak boleh ke? hermmm <-- asal aku gedik sgt nihh hahhaa

Gen2Merah said...

ya,semoga kita semua terhindar dan menjauhi gejala fitnah...